Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Dan Karađoz-begove medrese: Čestitka Muftije mostarskog i predsjednika Školskog odbora

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Dan Karađoz-begove medrese: Čestitka Muftije mostarskog i predsjednika Školskog odbora

Povodom Dana Karađoz-begove medrese, 18. septembra – kada je 1995. godine otpočeo reaktivirani rad najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini, mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski i predsjednik Školskog odbora uputio je čestitku, u kojoj stoji: 

„Poštovani hafize, Aid ef. Tulek, direktore Karađoz-begove medrese, u ovom svečanom danu u kojem obilježavamo jubilej – Dan naše Medrese, čini mi zadovoljstvo da Vama, kolegama muderrisima, profesorima, odgajateljima i učenicima uputim iskrenu čestitku, dijeleći na ovaj način s Vama ovu našu veliku zajedničku radost. 

Sretni smo što Medresa u Mostaru kontinuirano radi, razvija se i ostvaruje zavidne rezultate na brojnim poljima svoga rada i djelovanja. To nam daje snagu i poticaj da svi zajedno još više radimo i budemo posvećeni zadaći koju imamo; a to je da znanje stječemo i prenosimo ga, i da nas to znanje odgojno i kulturno oplemenjuje. 

Put nauke u temeljnim vrelima islama, Kur'anu i sunnetu, opisuje se kao bogougodno i časno djelo koje čovjeka prosvjetljuje i uzdiže i čini ga korisnim za ovozemaljski život. Medresanske nauke pripremaju nas da budemo korisni članovi i članice naših džemata i Islamske zajednice, ali i društva u cjelini, te da volimo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, da budemo ponosni što imamo svoj maternji bosanski jezik i što pripadamo pitomom bošnjačkom narodu, posvećeni da dijelimo vrijednosti zajedničkog života sa drugim narodima, religijama, kulturama i svjetonazorima. 

Karađoz-begova medresa u Mostaru ime je za duhovnost, pismenost, tradiciju, kulturu i identitet. Ona je zato i više od škole. Ona je simbol našeg višestoljetnog kontinuiteta na ovome tlu i u ovoj regiji. Stoga je biti njenim muderrisom, profesorom i učenikom i velika čast, a i velika obaveza. 

Zato, neka ovaj Dan škole bude svima još jedan podstrek na učenje, zalaganje i žrtvovanje, s dovom Bogu da nam podari Svoj blagoslov u znanju kojeg stječemo i životu koji živimo. Neka Vam je s hajrom i mubarek Dan škole.“  

(www.medresamostar.com)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner