Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Ispred Blagajske tekije na vrelu Bune proučen medžlisi zikr

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Ispred Blagajske tekije na vrelu Bune proučen medžlisi zikr

Prigodan vjerski program i medžlisi zikr kojeg je predvodio šejh Sirija Hadžimejlić održan je u petak večer, 29. maja 2020. godine, ispred Blagajske tekije na vrelu Bune. Uz šejha Hadžimjelića, halku su predvodili još i šejhovi Sead Halilagić i Haris Hadžić. Ovaj program je jedini program od planiranih ovogodišnje manifestacije Dani mevluda i zikra.

Naime, prema takvimu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini ovogodišnji tradicionalni mevlud na vrelu Bune, kojem prisustvuje preko 30 000 vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine trebao je biti održan 30. maja, ali je zbog pandemije korona virusa odgođen. Organizacioni odbor manifestacije Mostarsko muftijstvo, Tarikatski centar Bosne i Hercegovine, Medžlis IZ Mostar i Karađoz-begova medresa su na ovaj način očuvali kontinuitet višestoljetne tradicije dovišta u Blagaju. Zahvalom Svevišnjem Stvoritelju na daru vremena, mjesta i prostora kojeg i na kojem ova generacija muslimana živi program je otvorio Suljo-ef. Cikotić, dok je u uvodnom dijelu hor Medžlisa IZ Mostar hronološkim redom, zavisno od vremena nastanka, proučio najpoznatije stihove ilahija iz raskošne islamske tradicije počevši od stihova Hasana ibn Sabita do stihova Safvet bega Bašagića.

Kratkim vazu-nasihatom učesnicima programa obratio se mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović. Muftija je svoju poruku posvetio i brojnim vjernicima širom Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore, budući da će program biti emitiran na televiziji BIR, televiziji Islamske zajednice. Govorio je o pokornosti Svevišnjem Stvoritelju, činjenju ibadeta, Bogu ugodnih djela i važnosti očuvanja mira i hramonije.

„Ovo što mi ovdje imamo jedinstven je dar kakvog nema u drugim dijelovima svijeta. Naučili smo i trebali smo naučiti u ovoj pandemiji koliko nam je priroda, koliko su nam rodna gruda i toprak važni. Koliko ih trebamo čuvati i njegovati i u njima gledati priliku, perspektivu i budućnost naraštaja koji dolaze“, kazao je muftija.   

Programu je prisustvovao i goraždanski muftija Remzija-ef. Pitić. Ovogodišnju dovu za hajr, bereket, spas i prosperitet muslimana u Bosni i Hercegovini, na kraju programa, proučio je glavni imam Medžlisa IZ Mostar mr. Dino-ef. Maksumić.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner