Sat07202019

Last updateTue, 16 Jul 2019 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Na platou kod konjičke ćuprije obilježena Lejletu-l-kadr

Na platou kod konjičke ćuprije obilježena Lejletu-l-kadr

U Konjicu je povodom obilježavanja najodabranije noći tradicionalno na platou kraj konjičke ćuprije, u organizaciji Kulturno-umjetničkog udruženja “Sejfullah”, učenjem ilahija i kasida upriličen prigodan program koji je pratilo više od hiljadu vjernika.

Prisutnim vjernicima i sugrađanima obratio se Enes ef. Alić, koji je govorio o značaju i vijednostima noći Lejletu-l-kadr, noći početka objavljivanja Kur'ana.

U noći Kadr, kada muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta, Konjičani su izrazili solidarnost i pridružili se bolu naroda Turske zbog žrtava terorističkog napada koji se desio 28. juna na aerodromu “Ataturk” u Istanbulu.

Na kraju programa proučena je i zajednička  dova, a organizatori su u znak solidarnosti sa turskim narodom s obje strane ćuprije razvili zastave Republike Turske.

Ćuprija je sagrađena u vrijeme sultana Mehmeda IV, koja je nakon rušenja u Drugom svjetskom ratu, ponovno, u autentičnom izgledu, rekonstruisana 2009. godine. Ćuprija predstavljao remek djelo arhitekture XVII stoljeća.

B.Mušinović

Foto: V. Šišić)