Wed07172019

Last updateTue, 16 Jul 2019 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Mevlud u Parsovićima

Mevlud u Parsovićima

U subotu, 6.avgusta 2016.g.,u džematu Parsovići održan je tradicionalni mevludski program posvećen sjećanju na šehide ovog džemata.  

MEVLUDSKI PROGRAM POČEO JE U 11 SATI UČENJEM JA'SINA ŠEHIDIMA S PODRUČJA DŽEMATA PARSOVIĆI. Ja'sin su proučili imami Medžlisa IZ-e Konjic  nastavnici vjeronauke s područja Neretvice, koji su potom proučil i odabrane djelove Mevluda.  Program je izvođenjem ilahija i kasida ukrasio i ženski hor džemata Parsovići te dr. Dženan Jahić koji je proučio kasidu Šehidi. Okupljenim vjernicima pored imama ovog džemata Amir ef. Cernice vazu-nasihatom obratio se i mr. Mustafa ef. Prljača. Isprerd muftijstva mostarskog mevludskom programu je prisustvovao drektor Karađozbegove medrese u Mostaru, hafiz Aid ef. Tulek. Voditelj programa bio je Bajro Perva a zvanični dio programa je završen Podne-namazom, nakon čega je uslijedo zajednički ručak i druženje džamatlija i gostiju iz drugih džemata.

Džematlije Parsovića predvođene svojim vrijednim imamom Amir ef. Cernicom prije nekoliko godina u dvorištu džamije izgradili su i šehidsku spomen česmu sa istaknutim imenima šehida ovog mjesta u želji da sjećanje na najodbranije sinove Parsovićkog džemata nikad ne ugasne. Uz podizanje ove spomen česme donesena je i odluka da se svake prve subote u mkjesecu avgustu organizira i mevludski program u znak sjećanja na šehide ovog kraja i cijele BiH.