Sun07212019

Last updateTue, 16 Jul 2019 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa MEVLUD U ČUHOVIĆIMA

MEVLUD U ČUHOVIĆIMA

U subotu, 20.08.2016.godine u džematu Čuhovići održana je tradicionalna mevludska svečanost. Program je počeo u 11 sati i 30 minuta učenje Kur'ana časnog, nakon čega su se vjernicima uz učenje mevluda obratili imam ovog džemata Delić ef. Džemail poselamivši prisutne i zaželivši im dobrodošlicu, te v.d. glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Redžo ef. Muhibić koji je spomenuo vrijednosti mevludskog programa te se prisjetio pomoći džematlija Čuhovića u mnogim akcijama Medžlsa IZ-e Konjic te im zahvalo na tome. Mevludskom programu u Čuhovićima prisustvovao je i muftja mostarski, mr. Salem ef. Dedović koji je u svom nadahnutom obraćanju između ostalog spomenuo da je mevludski spjev sira-životopis Božijeg poslanika iz kojeg su Bošnjaci stotinama godina učili o životu Poslanika a.s., podrctavajući da ne treba obraćat veliku pažnju na one koji dovode u pitanje ispravnost mevludske prakse.

"Ne trebamo obraćati pažnju na one koji govore šta islam nije, mi se trebamo okrenuti i govoriti, riječju i djelom, šta islam jeste. Govor o prošlosti je lijep ali se u prošlosti ne smije ostati, treba gledat u budućnost  tražiti odgovore za ono što je vrijeme donijelo i što će, prema znakovima današnjice donositi."kazao je muftija Dedović.

Muftja je posebno čestitao džematlijama na aktivnostima koje provode da se put od Konjica do Čuhovića betonira i putna komunikacija olakša vidjevši u tome mogućnost da se ovom, po tradiciji stočarskom kraju, olakša i omogući da iskoristi i svoje turističke kapacitete, koji mogu biti značajni u narednom periodu.

Kompletno obraćanje muftije mostarskog Salem ef. Dedovića bt će emitovano u okviru radio-emisije Medžlisa IZ-e Konjic koja se emtuje putem Radio Konjica svakog četvrtka u terminu od 12-13 sati.

U pratnji mostarskog muftije bio je i savjetnik za vjerska pitanja u mostarskom muftijstvu Ilham ef. Puce a mevludski program izvodili su imami Medžlisa Konjic: Numan ef. Ćosić, Salih ef,. Nefer, Delić ef. Refik, Pindžo ef. Ćamil te vrijedni džematlija Vehid ef. Šišić.