Sat07202019

Last updateTue, 16 Jul 2019 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Program u povodu Nove 1440. godine po Hidžri

Program u povodu Nove 1440. godine po Hidžri

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, prvi muharrem Nove 1440. hidžretske godine u utorak 11. septembra 2018. godine. Tim povodom centralna svečanost na području Medžlisa Islamske zajednice Konjic održana je u Kino sali Narodnog univerziteta u Konjicu u ponedjeljak 10. septembra 2018. godine s početkom u 19:30 sati. Program u povodu Nove hidžretske godine ujedno je označio i otvaranje manifestacije "Večeri duhovne muzike 2018".

"Umjetnik samom svojom vjerom, svojom pokornošću božanskom zakonu, je uvijek svjestan činjenice da on nije taj koji stvara ili izmišlja ljepotu, već da je umjetničko djelo lijepo onoliko koliko je ono potčinjeno kosmičkom redu i prema tome reflektuje univerzalnu ljepotu.Ova svjesnost, ni u kom slučaju ne ukida radost umjetničke kreativnosti, kao što i sama djela o tome svjedoče. Prije bi se moglo reći da ona daje umjetnosti smiren i, na neki način, impersonalni karakter. Prema razumijevanju jednog mislioca, umjetnost čovjeka podsjeća na Boga, tek u slučaju kada je impersonalna, poput zakona, koji vladaju kretanjima nebeskih tijela. Jeste fascinacija u očima kada gledaš neku umjetničku sliku ili fotografiju, jeste smiraj kada slušaš zvuk naja ili glas onoga koji uči ilahiju, jeste divljenje u glasu karije., ali svemu je suština, da konstnatno podsjećaš sebe i svoja čula na jednoću i savršenstvo božanskog stvaranja. Neka te ljepota nečijeg dara vodi ka Darovatelju", kazao je na otvaranju koncerta direktor ustanove Narodni univerzitet Konjic Benjamin Mušinović.

Ovaj festival duhovnosti i umjetnosti organizirao je Narodni univerzitet Konjic u suradnji sa partnerima: Kulturno umjetničkim udruženjem Sejfullah, Medžlisom Islamske zajednice Konjic fondacijom 'Lijepa riječ', te uz iznimno važnu podršku: 'Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u BiH', općinu Konjic, gospodarsko društvo Igman d.d. Konjic i uz medijsko pokroviteljstvo i podršku Radio Konjica.

Na koncertu je nastupio zbor 'Hazreti Hamza' iz Sarajeva, a večer sazvučja - najljepših glasova otvorio je muftija mostarski mr. Salem efendija Dedović.

Organizatori su izrazili zahvalu što je ovogodišnja manifestacija 'Večeri duhovne glazbe' uvrštena i u repertoar dana mevluda u Konjicu, a u ime Medzlisa islamske zajednice Konjic prisutne je poselamio glavni imam MIZ-a Refik ef. Delić.

O umjetnosti, duhovnosti, čistoći vjere govorilo se kroz tekstove zbora 'Hazreti Hamza', a već narednog tjedna (17.9.) na programu u Konjicu će se naći 'Večer govor Kur'ana' i njegovog prijevoda na bosanski jezik prevoditelja Nurke Karamana, a o njegovom prijevodu će govoriti prof. Zijad Ljevaković i književnik Hadžem Hajdarević. Program će biti održan u Bosanskoj sobi 17.9. od 19:30 sati.


O manifestaciji "Večeri duhovne muzike"

Centar za kulturu Narodnog univerziteta Konjic u suradnji sa partnerima već 11 godina radi na projektu 'Večeri duhovne glazbe'. U dosadašnjem iskustvu, od 2008. godine, izdvajaju se gostovanja brojnih solista, instrumentalista, zborova iz Bosne i Hercegovine i regije.

Nastupili su zborovi i ansambli: Dal-Novi Pazar, Mošus Brčko, Hazreti Hamza-Sarajevo, Nešidul huda-Sarajevo, En Nur-Tutin, El Misbah-Mostar, Ayman-Konjic, Sejfullah-Konjic, Rezonanca-Konjic, Pontanima-Sarajevo, Sultan Mehmed Fatih-Sarajevo, Rejjan-Sarajevo, Gazel-Sarajevo, Dah ljubavi-Sarajevo, Vokalni ansambl Bugojno-Bugojno, Iranski sastav 'Rawi'-Teheran, Asfar Trio-Sarajevo, Kewser-Sarajevo, zbor MIZ-e Sarajevo, Ansambl 'Preporod' Ilijaš, Mostarske kiše-Mostar, El Kamer-Mostar, zborovi Prve i Druge O.Š. Konjic, Đulistan-Novi Pazar; Trio Okcident/Orjent-Istanbul, Jazz Instrumental Trio-Sarajevo i Ansambl 'Arabeske' iz Zagreba.

Kao solisti nastupali su: Kenan Mačković, Zejd Šoto, Berin Buturović, Eldin Huseinbegović, Suana Muhibić, Emina Karović, Armin Muzaferija, te poznati predavači i pedagozi iz oblasti: islamistike bh. umjetnosti, etnomuzikologije i sl.

VIŠE FOTOGRAFIJA NA FB LINKU

Još jendom koristimo priliku da svim vjernicima čestitamo novu Hidžretsku godinu, sa željom da je dočekaju i provedu u Božijem blagoslovu i bereketu.

„Sene-i džedide mubarek olsun!"

 

Foto: Vehid Šišić