Fri09202019

Last updateThu, 19 Sep 2019 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Glavni imam posjetio mesdžid na Čelini, džemat Gorani

Glavni imam posjetio mesdžid na Čelini, džemat Gorani

U subotu 24.11.2018 god. glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić i sekretar Medžlisa Jasmin Drpljanin posjetili su džemat Gorane, mjesto Čelina. U posjeti je bio prisutan i Adem ef. Ćosić, penzionisani imam koji je svoj radni vijek proveo u džematu Gorani.

Posjeta je upriličena povodom zahtjeva džematlija sa Čeline za rekonstrukciju mesdžida u Čelini, koji je u trošnom stanju. Mesdžid je sagrađen sedamdesetih godina i do danas služi svojoj namjeni i svrsi. U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu služio je i kao kasarna vojsci koja je bila smještena u ovom selu. Mesdžid je također bio i dom za veliki broj naših džematlija koji su iz Prozora morali bježati od neprijateljskog zuluma.

Mesdžid je danas u trošnom stanju i potrebno je uraditi njegovu sanaciju. Predstavnici Medžlisa džematlijama su obećali konkretnu pomoć kako bi zajdničkim naporima do proljeća stekli uslove za rekonstrukciju pomenutog mesdžida. Posjeta Čelini završena je zajedničkima klanjanjem akšam namaza u mesdžidu, kojeg je predvodio Adem ef. Ćosić .

Džematlije su se zahvalile na ovoj posjeti, posebne emocije iskazao je Adem ef i džematlije nakon susreta poslije petnaest godina.

Nakon posjete Čelini glavni imam je prisustvovao mevludu u džamiji u Goranima, koji je upriličen u sklopu manifestacije „ Merhaba, ej, naš Resule“ gdje održao predavanje.

Na samom početku programa džematlijama se obratio Muamer ef. Cero imam džemata Gorani.

Mevludski program izveli su polaznici mekteba Gorani.