Sat08152020

Last updateMon, 10 Aug 2020 11am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Predramazansko savjetovanje imama, muallima sa Mostarskog muftijstva i profesora Karađozbegove medrese

Predramazansko savjetovanje imama, muallima sa Mostarskog muftijstva i profesora Karađozbegove medrese

Dana 03. aprila 2019. godine hotelu Garden City u Konjicu održano je predramazansko savjetovanje imama, muallima sa Mostarskog muftijstva i profesora Karađozbegove medrese.

Seminar je kroz "Uvodnu riječ" otvorio Ilham ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog, a potom su se u ime domaćina uz selame i riječi dobrodošlice skupu obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić i predsjednik Medžlisa IZ-e Konjic Adnan Faladžić koji je ukratko predstavio Medžlis islamske zajednice Konjic.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedilo je prezentovanje referata koje su prezentovali:

- Vehid ef. Arnaut, rukovodiloac Ureda za zekjat: Predstavljanje Zbornika radova "Zekjat na poljoprivredne proizvode" ,

- mr. Dino ef.Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajedncie Mostar: "Praksa i primjena šerijatskih propisa vezanih za ramazanske ibadete u našim prilikama,

- Refik ef. Delić, glavni imam MIZ Konjic: Izazovi organizacije vjerskog života u teritorijalno najvećem medžlisu Muftijstva mostarskog,

- Adem ef. Šuta, glavni imam Medžlisa IZ Čapljina: Rad i specifičnost organizacije u povratničkim džematima,

- Arnel ef. Demirović, koordinator za rad sa mladima Muftijstva mostarskog: Rad sa omladinom u mjesecu ramazanu,

i mr. Suad Mujakić, profesor Karađoz-begove medrese: Davetski rad i duhovna priprema imama, hatiba, muallima i muderrisa za ramazanske aktivnosti.

Na kraju seminara profesorima, imamima, muallimima i muallimama, obratio se uvaženi muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović.

Govoreći o značaju predramazanskih savjetovanja muftija je, između ostalog, rekao: „Značaj ovih okupljanja i razmjene iskustava je nemjerljiv i izuzetno dragocjen. Organizovanje predramazanskih savjetovanja na različitim lokacijama, u različitim organizacionim jedinicama ima dodatnu vrijednost. To je prava prilika da se iz prve ruke upoznamo sa stanjem i situacijom u našim medžlisima“.

 

Muftija je čestitao na uspješno realizovanoj humanitarnoj akciji koja se vodila za napaćeni sirijski narod.

 

„Naš narod je pokazao da u njemu živi puno osjećaja solidarnosti“, istakao je muftija.

 

Pozvao je imame da ohrabruju naše vjernike, da im daju nadu, da ih učine posebnim, sretnim, da ističu vrline i vrijednosti koje imamo.

 

Muftija je govorio i o Zborniku radova sa predramazanskih savjetovanja u kojem su sabrane riječi sa predramazanskih susreta iz prethodnih godina.

 

„U Zborniku predramazanskih savjetovanja je objedinjena naša misao, promišljanje, planiranje, sagledavanje problema i pravaca djelovanja, što može poslužiti kao koristan materijal i onima poslije nas da imaju putokaze i da naprave više i bolje od nas“, rekao je muftija.

 

Osvrnuo se i na značaj Udruženja Ilmijje. Čestitao je izabranim predsjednicima osnovnih odbora i Okružnog odbora. Muftija je podsjetio i na jasan stav Ilmijje kada je dala podršku u borbi za zaštitu i povrat uzurpirane vakufske imovine Sultan Selimovog mesdžida na Starom mostu.

 

Na kraju predramazanskog savjetovanja održani su i sportski susreti Udruženja Ilmijje, Okružnog odbora Mostar.