Fri08072020

Last updateTue, 04 Aug 2020 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Mevlud u Ljutoj - Bjelimići

Mevlud u Ljutoj - Bjelimići

Nakon podne-namaza u nedjelju, 21. 07. 2019. godine, u okviru manifestacije "Dani tradicionalnih mevluda 2019.", proučen je je mevlud u naselju Ljuta - Bjelimići.

Okupljenim džematlijama na početku mevludskog programa obratio se imam džemata Bjelimići, kojem pripada i naselje Ljuta, Nazif ef. Kurtović, a  predavanje je održao Ćamil ef. Pindžo, imam džemata Lisičići. On je u svom obraćanju govorio o važnost i vrijednosti džematskih okupljanja i obilježavanja, kako mevluda tako i drugih važnih događaja, posebno onih iz skore prošlosti u kojima se sjećamo naših šehida i boraca. Iako je od agresije prošlo više od 20 godina mi smo i danas u potrebi da o njoj govorimo i prenosimo svojim potomcima šta nam se i kako desilo.

Ćamil ef. je također podsjetio kako nas mevlud prvenstveno veže za Poslanika, a.s., a kroz mevlud se prisjećamo propisa naše vjere, posebice namaza o kojem trebamo voditi računa jer je prvo za što ćemo biti pitani. Podsjetio je i na skori polazak naših hadžija na hadž zaželjeveši im hajirli put i da nas sve Allah obraduje hadžom, inshallah.

Pored Nazif ef. i Ćamil ef. mevlud su učili i Amer ef. Bubalo - imam džemata Ribići, Amir ef. Cernica - imam džemata Parsovići, Mumin ef. Vrače - imam džemata Glavičine i Ahmet ef. Kovačević - imam džemata Glavatičevo.