Thu08132020

Last updateMon, 10 Aug 2020 11am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Mevludski program u Bjelimićima

Mevludski program u Bjelimićima

U okviu manifestacije "Dani tradicionalnih mevluda 2019." u nedjelju 01.septembra 2019. godine, poslije podne namaza u džamiji u Odžacima – Bjelimići, upriličen je tradicionalni mevludski program. Mevludski program izveli su imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Na početku mevludskog programa vjernicima se obratio imam džemata Bjelimići Nazif ef. Kurtović, koji je poselamio prisutne, izrazio dobrodošlicu muftiji mostarskom mr. Salem ef. Dedoviću, kolegama imamima i svim okupljenim vjernicima zaželjevši im lijep i ugodan dan.

Tokom mevludskog programa vjernicima se obratio i glavni imam MIZ-e Konjic, Refik ef. Delić. Refik ef. je u svom obraćanju izrazio svoje zadovoljstvo mevludskim skupom. Potom je citirao kur'anski ajet: Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" – a Allah prašta i samilostan je . (Ali 'Imran, 31) podsjećajući vjernike na činjenicu da svake godine kroz mevlduske programe slijedimo naputke iz ovog ajeta i omlađujemo poruke s kojima je došao Muhammed, a.s. Refik ef. je napomenuo kako je vrijeme početka Nove hidžretske godine ujedno i podsjetnik da treba da razmišljamo o svojim ciljevima i planovima koji će nas dovesti do tih ciljeva. Podsjetio je vjernike da je Poslanik, a.s., za vrijeme Hidžre oslonivši se na Boga planirao svaki korak svoga puta. Poruke hidžre važeće za sve i sva vremena. Podsjetio je da 07.09. 2019. godine, nastupa i nova mektebska godina, te pozvao sve prisutne da se ovom pozivu odazovu i svoju djecu i sve na koje mogu uticati, upute u mekteb.

U svom obraćanju uvaženi muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović poselamio je sve prisutne te, pored ostalog, naglasio:

„Mevlud je duboko utkan u našu tradiciju. Mevlud nas je okrijepljivao i iznova nas podsjećao na put Muhammeda, a.s. Njegov je put najbolja staza i ta je staza jasna, čista, svijetla kao što je svijetal ovaj današnji dan. Njegov put treba da nas vodi kroz sve dobi našeg života, od rođenja pa do smrti...“

Muftija je konstatovao da mevludski programi i okupljanja pokazuju da Bošnjaci vole islam, da su vjerni putu Poslanika, a.s., njegovom sunnetu, da vole svoj zavičaj, svoj grunt, svoju zavičajnost, svoju domovinu.

Podsjetio je vjernike na prirodu Hidžre:

„Hidžra nije samo seoba, preseljenje Muhammeda, a.s. iz Meke u Medinu... Hidžra ostavlja duboke tragove, pouke i poruke i imat će ih dok je svijeta i vijeka. Ona ima veliko i univerzalno značenje. Poslanik, a.s., je kazao: Voljeti svoju domovinu, svoj zavičaj, svoju kuću, mjesto gdje čovjek došao na ovaj svijet, dio je imana, vjerovanja... Poslanik kada je pod pritiskom dušmana, neprijatelja vjere, i svojih srodnika koji ga nisu htjeli podržati i povjerovati da je istina ono što govori, morao da napusti Mekku kazao je:

‘Nema boljeg ni meni dražeg mjesta od tebe, i da me moj narod nije istjerao iz tebe, ne bih živio nigdje drugdje!’’’

Poslanik, dakle, govori: O Mekko, ti si meni najdraže mjesto na zemaljskoj kugli i da nije mojih sunarodnika koji me protjeruju iz tebe, nikada te napustio nebi, nikada ne bih otišao iz tebe... Ove riječi nam svjedoče da trebamo voljeti svoj zavičaj, svoju kuću.

Važno je da naglasimo u ovom savremenom svjetskom, evropskom kontekstu ali i našem lokalnom bosanskohercegovačkom kontekstu da svako danas naglašava važnost svoga identiteta. Identitet čini ime jednog naroda, njegov jezik, njegova vjera, njegov zavičaj, njegova država, mjesto koje ga određuje. To su vrijednosti koje se sve više ističu kao bitne. Svi govore o integracijama, o udruživanjima, o povezivanju, o različitim intersneim grupacijama nastalim na zajedničkim interesima, ali niko neodustaje od svoga i ne kaže da će zanemariti svoj vlastiti identitet, put... nego, štaviše, vidimo da su takvi trendovi sve naglašeniji.

Ne može nam u ovom svijetu i vremenu današnjem biti svedno kad svjedočimo o ozbiljnom talasu iseljavanja naših ljudi iz naše zemlje...

Sve na ovom svijetu ima dva lika, medalja ima lice i naličje, i dunjaluk ima svoje lice i naličje, ne teče nigdje med i mlijeko...

Jedan hadis se nalazi u svim hadiskim zbirkama, u njihovom pročelju, on je osnov našeg imana-vjerovanja, on je osnovica našeg dunjalučkog postojanja i onog što činimo.

Omer ibn El-Hattab, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik rekao:“Djela se mjere prema namjerama i svakome pripada ono što je naumio. Čija hidžra bude u ime Allaha i Njegova Poslanika ona je u ime Allaha i Njegova Poslanika, a čija hidžra bude radi dunjaluka kojim bi se okoristio ili žene kojom bi se oženio njegova hidžra je radi onoga zbog čega ju je i učinio“.

...Život je u stalnom kretanju. Hidžra nas između ostalog uči da čovjek treba stalno nastojati kretati se ka dobru i ostavljanju onog što je loše. Onaj čovjek kojem je cilj Allahovo zadovoljstvo, kojem su bitne vrijednosti vjere i morala, koji brine šta će bit s njegovom porodicom, djecom, hoće li ih izvesti na pravi put - on kad čini hidžru brine da li će tamo gdje ide, gdje čini hidžru, moći da zadovolji ove ciljeve.

Hadis nam govori i da će onaj koji gleda samo dunujalučku dimenziju, kako mi danas često potenciramo materijalnu dimenziju, da će i on moći ostvariti svoj nijet i svoju želju...

Ne može nam biti svejedno da se ova naša zemlja bagateliše, da nam do ove zemlje nije stalo. Ova zemlja je zemlja naših pradjedova, naše historije, kulture i tradicije. U njoj iz pokoljenja u pokoljenje žive pripadnici islama. Mi ovdje imamo kontinutet postojanja i nas i ove zemlje. Ne možemo reći da nam je danas svijedno za ovom zemljom. Koliko god naši džemati u svijetu bili sređeni i uređeni ne možemo reći da je tamo isto kao ovdje gdje stotinama godina ezani miluju ove planine, ova brda, ove rijeke... Treba voljeti i razvijati ljubav prema ovoj zemlji. Ako svima drugima nije stalo do ove zemlje nama je stalo. Emanet zemlje, zavičaja, domovine, tradicije, rodnog grunta je bitan. Bitan je u svakom vremenu pa tako i danas ali i sutra.

Vrijeme je da pokažemo istrajnost, odvažnost i strpljivost. Skupovi poput ovog današnjeg vraćaju nam i vjeru i nadu i snagu da ćemo očuvati ove emanete, zaključio je na kraJu svoga obraćanja muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović.

E.B.

Više fotografija na FB profilu LINK