Sat08152020

Last updateMon, 10 Aug 2020 11am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Mevludskim programom u Spiljanima završena manifestacija "Dani tradicionalnih mevluda 2019."

Mevludskim programom u Spiljanima završena manifestacija "Dani tradicionalnih mevluda 2019."

U nedjelju, 22.septembra 2019. godine / 23. muharrema 1441.h.g. u Maksumića džamiji u Spiljanima, nakon podne namaza održan je mevludski program. Ovim mevludskim programom završena je manifestacija "Dani tradicionalnih mevluda 2019." koja je počela 4. jula 2019. godine i u sebi sadržavala 14 programskih sadržaja (mevluda, koncerata, promocija knjiga i okruglih stolova). Ove činjenice je istakao i Elvedin ef. Čorbo, imam džemata Spiljani koji je u svom uvodnom obraćanju okupljenim vjernicima na mevludskom programu kazao: "Ova manifestacija koja je počela prije dva i po mjeseca na platou kod Gradske džamije u Konjicu nam kazuje da mi prepoznajemo važnost i dajemo na značaju tradicionalnim mevludima. Posebno su oni važni kod nas u Konjicu, na ovom velikom terenu naše općine gdje su nas mevludi povezivali, uvezivali i činili nas jednom cjelinom. Mevludi su oduvijek bili lijepa prilika da se vjernici susretnu, da se susretne rodbina, komšije, prijatelji i da slušaju zajedno lijepe primjere i kazivanja iz života najodabranijeg stvorenja na ovom svijetu, Muhammeda, a.s. Ta kazivanja čiste našu dušu, naša srca i oplemenjuju naša djela. Mevludi su uvijek bili prilika i da našu omladinu vežemo za džamiju..."

Tokom mevludskog programa vazu-nasihat kazivao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic, Refik ef. Delić. Refik ef. je u svom obraćanju podsjetio vjernike na važnost mevludskih programa i koristi koje naši džemati imaju od njih i u duhovnom i svakodnevnom pogledu. Posebno je podsjetio da su svi muslimani braća, čemu nas uči Kur'an Časni, te da tu vezu treba čuvati i boriti se protiv narušavanja međuljudskih odnosa, što postaje, nažalost, sve izraženija pojava. Podsjetio je vjernike da je nastupila i nova mektebska godina te pozvao sve prisutne da se ovom pozivu odazovu i svoju djecu i sve na koje mogu uticati, upute u mekteb jer je mekteb ustanova koja nema zamjene u odgojno-obrazovnom procesu Bošnjaka. On je nakon roditeljskog odgoja prva i najvažnija karika naše postojnosti i opstojnosti i u vjeri i u naciji i u državi.

Podsjećanja radi donosimo programski plakat ovogodišnje manifestacije "Dani tradicionalnih mevluda 2019."