Fri05292020

Last updateThu, 28 May 2020 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Seminar na temu "Unapređenje mektebske nastave"

Seminar na temu "Unapređenje mektebske nastave"

U organizaciji Muftijstva mostarskog 23. i 24. oktobra 2019. godine organizovan je stručni dvodnevni seminar za muallime i muallime na temu "Unapređenje mektebske nastave".

Seminar je održan u Mostaru i Konjicu, a učešće je uzelo preko osamdeset muallima i muallima sa područja Muftiluka mostarskog.

Seminar je osmišljen na način da muallimi koji izvode mektebsku nastavu na rubnim krajevima Muftiluka, koji rade u specifičnim uslovima i istrajavaju na inovativnosti predstave svoje metode rada i razmijene ideje nasojeći odgovoriti na izazove koje nameće opća kriza odgojno-obrazovnog rada.

Seminar je u ime muftije mostarskog otvorio Ilham ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog. Ukazao je na važnost mekteba i mektebskog poučavanja u cjelokupnom obrazovnom sistemu Islamske zajednice i naglasio da je Muftijstvo mostarsko opredjeljeno da mektebe i mektebsko poučavanje stalno razvija i unapređuje.

U teorijskom dijelu seminara glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Livno Mahir ef. Kevrić iznio je pozitivna iskustva stečena u radu s djecom na području ovog medžlisa. Prezentovao je i orginalne projekte koje realizuje Medžlis Islamske zajednice Livno, poput mektebskog kluba.  

Jednako zanimljivo izlaganje imao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad Amer ef. Jugo koji se dotakao svih otežavajućih okolnosti s kojima se on i njegovi saradnici susreću u mektebskom radu, ali i prezentovao metode koje koristi u radu u kombiniranim odjeljenjima.

Drugi dio seminara bio je isključivo radioničkog tipa. Kroz održavanje pokaznog časa koji je pripremila prof. Elvedina Kazazić učesnicima su prezentovane određene metode i ideje koje profesorica praktikuje u nastavi islamske vjeronauke, a koje se s istim ili boljim uspjehom mogu realizovati i u mektebskom poučavanju.

Moderator seminara bio je Tahir ef. Taslaman, stručni saradnik u Službi za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog.

Učesnici seminara su  razmijenili svoja iskustva u radu sa djecom i roditeljima. Uočeno je da se kvalitetnim pristupom, znanjem i kreativnošću mnogo toga može postići, što su zapravo poželjne osobine onih koji rade sa našim najmlađim i koji prenose znanje.

Po okončanju seminara, učesnicima su dodijeljeni i certifikati.