Fri05292020

Last updateThu, 28 May 2020 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Mjesečna tribina: Uloga čovjeka na ovom svijetu

Mjesečna tribina: Uloga čovjeka na ovom svijetu

U četvrtak, 07.11.2019. godine u Čaršijskoj džamiji u Konjicu, iza jacije namaza održana je redovna mjesečna tribina imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic. Predavanje na temu "Uloga čovjeka na ovom svijetu" održao je imam Tekijske džamije u Konjicu Salih ef. Nefer.

56. ajet sure Zarijat: "Dzine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju." bio je moto obraćanja Salih ef. Nefera, koji je vjernike podsjetio na različite grupacije ljudi na dunjaluku i njihove različite stavove o ulozi čovjeka na ovom svijetu. Podsjetio je na one koji vjeruju da je ovja svijet sve i da smrt  donosi ništavilo te prenio kur'anske i hadiske odgovore  takvima, koji ih pozivjau na razmišljanje i upozoravaju na pogubnost takvog stava.

“Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete vratiti?" (Mu’minun, 115)

Kada je hz. Resulullah, a.s., Mekkelijama govorio o smrti i ponovnom oživljavanju, jedan od nevjernika Ubej b. Halef donio je truhle kosti, zatim ih smrvio i puhnuo u njih i rekao Muhammedu, a.s.: “O Muhammede, zar smatraš da će Allah ovo proživjeti?” Pa je Allah, dž.š., objavio ove ajete: “Reci: ‘Oživjet će ih Onaj koji ih je prvi put stvorio; On dobro zna sve što je stvorio; Onaj koji vam iz zelenog drveća vatru stvara i vi njome potpaljujete. Zar Onaj koji je stvorio nebesa i Zemlju nije kadar  stvoriti njima slične? Jeste, On sve stvara i On je Sveznajući.“ (Jasin, 79-81)