Fri09252020

Last updateThu, 17 Sep 2020 8am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Svjetski Dan hidžaba obilježen i u Konjicu

Svjetski Dan hidžaba obilježen i u Konjicu

U subotu, 1. februara 2020. godine, je u Konjicu obilježen svjetski Dan hidžaba. Aktivisti Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Konjic nakon podne namaza upriličili su okupljanje na Starom mostu u Konjicu, obilazak šehidskog mezarja kod Čaršijske džamije te šetnju do Gradske džamije gdje im se prigodnim predavanjem vezanim za hidžab obratio imam gradske džamije hafiz Ruhid ef. Nezir.

Ovakav vid promocije hidžaba organiziran je s ciljem druženja vjernica koje praktikuju islamski način oblačenja i razbijanja stereotipa koji još uvijek vlada kod pojedinaca kada je u pitanju odjeća muslimanke- hidžaba, ali i kao motivacije ženama da spoznaju da je hidžab prirodan odabir.

Prvi februar obilježava se kao Svjetski dan hidžaba od 2013. godine.

Ustanovljen je na prijedlog tadašnje studentice Nazme Khan iz Njujorka koja je željela podstaknuti muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke, da samo jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Na ovo se odlučila nakon što je u Njujorku, poslije terorističkog napada 2001. godine, doživjela brojne neugodnosti zato što nosi hidžab.

Od te 2013. godine, na ovaj datum, žene širom svijeta objavljuju svoje fotografije, videozapise, pričajući svoja iskustva i mišljenja o hidžabu.Akcija obilježavanja Svjetskog dana hidžaba dobila je globalne razmjere. Već se nekoliko godina obilježava i u našoj zemlji.