Fri09202019

Last updateThu, 19 Sep 2019 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Sabor donio odluku o raspisivanju izbora u IZ

Sabor donio odluku o raspisivanju izbora u IZ

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u subotu je u Sarajevu, na IX. redovnoj sjednici, razmotrio i donio odluku o raspisivanju izbora u Islamskoj zajednici.

Na osnovu ove odluke, raspisuju se izbori za sve organe i tijela u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini kojima ističe četverogodišnji mandat na koji su izabrani na izborima provedenim 2010. godine. Rijaset Islamske zajednice je zadužen da, u skladu sa Izbornim pravilima, organizira i provede izbore u Islamskoj zajednici.

Također, Sabor Islamske zajednice donio je odluku o imenovanju Glavne izborne komisije za provođenje izbora u Islamskoj zajednici na mandat od četiri godine u sastavu:

Mensur Karadža, predsjednik Komisije,

Malik Šljivo, član,

Bahrudin Čolo, član,

Safet Pozder, član,

Mensur Ćehić, član,

Midhat Bašić, član,

Muamer Zukić, član,

Elvir Mehić, član i

Fikret Čelenka, član.

Glavna izborna komisija će sprovesti izbore za nivo džemata, medžlisa i Sabora.

Na današnjoj sjednici Sabor je donio Pravila Instituta za proučavanje islamske tradicije Bošnjaka, razmotrio i usvojio prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o imamima, te usvojio prijedlog Pravilnika o odlikovanjima u Islamskoj zajednici. Također usvojena je dopuna odluke o osnivanju medrese Džamaludin Čaušević u Cazinu, data je saglasnost na Pravila Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama i Medžlisu Novi Travnik za osnivanje obdaništa.