Sat07202019

Last updateTue, 16 Jul 2019 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Aktivnosti Reisu-l-uleme u protekloj sedmici

Aktivnosti Reisu-l-uleme u protekloj sedmici

Dana 26. 2. 2015. godine kralj Kraljevine Saudijske Arabije i Čuvar dvaju harema Selman bin Abdulaziz Al Saud u kraljevskoj palači Al-Yamamah organizirao je prijem za goste i učesnike Međunarodne konferencije «Islam i borba protiv terorizma», koja je završena u Mekki 25. 2. 2015. godine. Na prijemu su bili i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kao i prethodni reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić. 

Na početku se obratio vrhovni muftija Kraljevine Saudijske Arabije Abdulaziz bin Abdullah Al-Sheikh koji je ujedno i predsjednik Vrhovnog vijeća Svjetske muslimanske lige. Tom prilikom naglasio je važnost sazivanja Konferencije kao i pažnju i podršku koju su pružili Kraljevstvo i kralj Selman. Posebno je istaknuo spremnost kralja da uloži napore na jedinstvu muslimana i poboljšanju njihovog stanja.

Potom se obratio i Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige dr. Abdullah Al Turki. On je istaknuo da je Konferencija o ulozi islama u borbi terorizma od velike važnosti. „Pošast terorizma ozbiljno prijeti kako muslimanskim zemljama tako i svijetu općenito. Kraljevina Saudijska Arabija pod pokroviteljstvom i vodstvom Čuvara dvaju harema ulaže ogromne napore u borbi protiv ove pošasti. Konferencija je izašla sa značajnim zaključcima i proglasom koji je upućen cijelom čovječanstvu i svim institucijama u svijetu. U zaključcima i Mekanskom proglasu naznačena je važnost ulaganja zajedničkih napora na putu borbe protiv terorizma.“

Ispred učesnika Konferencije obratio se bivši predsjednik Sudana Maršal Abdurrahman Mohammed Suvar Ez-Zeheb koji se zahvalio kralju na naporima koje on lično ulaže u suzbijanju i borbi protiv terorizma i pozvao ga da nastavi ulagati napore na putu rješavanja pojava ekstremizma i terorizma. Rekao je da među donesenim zaključcima na Konferenciji ima i onih koji su inspirisani iskustvom Kraljevine u sprečavanju i borbi protiv terorizma.

U zaključcima učesnika konferencije između ostalog je naglašeno da se u kontekstu saradnje, borbe i prevencije protiv terorizma trebaju uzeti i iskustva međunarodne zajednice.

Kralj se zahvalio učesnicima Konferencije na njihovom doprinosu i pozvao ih da nastave ispravno tumačiti islam koji je čist od svih oblika nasilja i rušenja ljudskog dostojanstva. Također je pozvao sve zemlje i međunarodne institucije da se odlučno suprostave zajedničkoj opasnosti koja prijeti cijelom svijetu.

„Saudijska Arabija je blagoslovljena zemlja, a sigurnost i prosperitet u njoj su rezultat primjene Allahove knjige i sunneta Njegova Poslanika. Kao što znate Ustav Kraljevine je Allahova knjiga i sunnet Njegova Poslanika.

Islam je vjera umjerenosti i mi moramo slijediti ono što je navedeno u Kur'anu i sunnetu Njegova Poslanika, s.a.v.s. i njegovh časnih halifa. Poslanik s.a.v.s. je rekao: 'Olakšavajte ljudima i nemojte ih izgoniti iz vjere.' Danas imate ljude koji istjeruju druge iz vjere i zloupotrebljavaju islam. Molimo Svemogućeg Allaha da ih uputi na pravi put. Ova vaša konferencija je korisna, ako Bog da, prije svega za muslimane. Kraljevina Saudijska Arabija je vaša zemlja. Ona je za umjereni islam,  islam koji je vođen Allahovom knjigom i sunnetom Njegovog Poslanika i njegovih pravednih halifa. Želim vam da se lijepo osjećate u Saudijskog Arabiji. Molim Uzvišenog Gospodara da nas sačuva radikalizma i sektaštva, a vama da podari svako dobro i uspjeh u budućem radu“, kazao je, između ostalog, kralj Selman bin Abdulaziz Al Saud.

0 0 0

U srijedu, 25. februara 2015. godine, u sjedištu Islamske banke za razvoj (IDB) reisu-l-ulemu IZ u BiH Husein ef. Kavazovića primio je predsjednik grupacije Islamske banke za razvoj, njegova eminencija dr. Ahmed Muhamed Ali. U pratnji reisu-l-uleme bio je i direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović.

Tema sastanka bila je analiza dosadašnje saradnje IZ u BiH sa IDB kao i mogućnost unapređenja iste posebno u oblasti podrške obrazovnim projektima i vakufima. Reisu-l-ulema se zahvalio predsjedniku Grupacije na podršci i pozvao ga, da kao i do sada, podrži projekte IZ u oblasti obrazovanja što je predsjednik i obećao i tražio da IZ kandidira konkretne projekte IDB. Rekao je da BiH, iako nije članica zemalja OIC, ima specijalan status kod svih zemalja članica ove najmoćnije muslimanske institucije. Inače, Islamska banka već učestvuje u obnovi škola u područjima poplavljenim u maju prošle godine. Reisu-l-ulema je iskoristio priliku i u ime svih naroda u BiH se zahvalio predsjedniku Grupacije.

Osim Ureda predsjednika reisu-l-ulema je posjetio i Islamski institut za istraživanja i obuku (IRTI) koji djeluje pri Grupaciji IDB. Javnosti je već poznato da IZ u BiH u maju ove godine zajedno sa ovim Institutom i Generalnim kuvajtskim komitetom za vakufe organizira „Sedmi međunarodni forum o vakufima“. Ovom prilikom reisu-l-ulema se zahvalio direktoru Instituta Prof. Dr. Mohamed Azmi Omaru i razgovarao o detaljima foruma.

Također se sastao i sa direktorom Vakufskog fonda Ahmed Fajid el-Džebalijem koji djeluje pri Grupaciji IDB i razgovarao o detaljima realizacije kreditne linije koju je ovaj fond odobrio za potrebe vakufa u BiH. Naime, Vakufska direkcija je u pregovorima sa vakufskim fondom IDB prije dvije godine uspjela obezbijediti kreditnu liniju za podršku vakufskim projektima IZ u BiH. Linija će se raelizirati posredstvom BBI banke u BiH.

 

Reisu-l-ulema posjetio sjedište Gazzaz grupacije u Džidi

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović jučer je u pratnji direktora Vakufske direkcije dr. Senaida Zajimovića posjetio predstavnike Grupacije Gazzaz čiji je osnivač i predsjednik Husein Bekir Gazzaz na Mojmilu u Sarajevu sagradio i uvakufio monumentalni školski kompleks u kome su se do prije dvije godine školovali jetimi iz cijele BiH. Radi se o najvećem poslijeratnom vakufu u BiH. Islamska zajednica je titular i vlasnik objekata.

Škola je prestala sa radom prije dvije godine iz administrativnih razloga, a Islamska zajednica pregovara sa Rabitom i vakifom Husein Gazzazom o ponovnom pokretanju obrazovnih aktivnosti u kompleksu Gazzaz. Na današnjem sastanku utvrđeni su koraci koji podrazumijevaju zajedničko učešće u adaptaciji objekata i njihovom prilagođavanju za potrebe uspostavljanja školskog centra kojim će upravljati Islamska zajednica u BiH.

Reisu-l-ulema se zahvalio vakifu i njegovim saradnicima na velikom doprinosu obrazovanju i vakufima i zamolio ih da i dalje pružaju podršku Islamskoj zajednici u BiH. Vakif Husein Gazzaz je sa oduševljenjem prihvatio inicijativu Reisu-l-uleme za ponovnim pokretanjem aktivnosti i obećao svoju podršku. Posebno je naglasio da mu je drago što će se namjera vakifa koju je napisao prilikom uvakufljenja do kraja ispoštovati.

Prethodne vijesti: Reisu-l-ulema na međunarodnoj konferenciji u Mekki