Sat07202019

Last updateTue, 16 Jul 2019 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Susret Reisu-l-uleme s generalnim sekretarom ISESCO-a

Susret Reisu-l-uleme s generalnim sekretarom ISESCO-a

Sarajevo, 30. maj 2016. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održao je sastanak s Abdulazizom Othmanom Al-Twaijrijem, generalnim sekretarom Islamske organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO), koja djeluje pri Organizaciji islamske saradnje. Sastanku su prisustvovali Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta, direktor GHB biblioteke Osman Lavić i Zlatko Lagumdžija, predsjednik Upravnog odbora Bošnjačkog instituta u Sarajevu.

Al-Twaijiri je istakao važnost prihvatanja različitosti kod muslimana u svijetu kazavši da je vjera jedna, a praktikovanja vjere više, odnosno postoje razlika u prakticiranju vjere, stoga nema potrebe potencirati jednoobraznost.

Reisu-l-ulema Kavazović se složio, skrenuvši pažnju na situaciju u BiH, gdje je apsurdno što neki ljudi žele izbrisati višestoljetnu historiju, islamske vrijednosti koje su se stoljećima akumulirale. Reisu-l-ulema je naglasio da se u BiH uvijek poštivao pluralizam u tumačenju vjere, bez obzira da li se to radilo o Turcima, Arapima, Irancima i sl.

Nakon sastanka delegacija je posjetila muzej GHB biblioteke te prisustvovala manifestaciji Maturalni dan 2016.