Fri08232019

Last updateMon, 19 Aug 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Centralna svečanost 508. Dana Ajvatovice: Duhovna smotra snage i jedinstva bosanskih muslimana

Centralna svečanost 508. Dana Ajvatovice: Duhovna smotra snage i jedinstva bosanskih muslimana

Ajvatovica je mjesto gdje možemo naučili da iskren nijet, istrajnost u poslu i dova mogu pomjerati stijene i brda, a kada se to dogodi vrelo Božije milosti će poteći do svakog grada, svake kuće i svakog insana, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u današnjem obraćanju okupljenim vjernicima na centralnoj svečanosti kulturno-vjerske manifestacije "508. Dani Ajvatovice".

Nakon klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice, danas je završena centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije "508. Dani Ajvatovice".

Ni kiša koja je jutros padala u Pruscu nije bila prepreka vjernicima da u velikom broju dođu na plato Ajvatovice. Centralnoj svečanosti na platou Ajvatovice, osim reisu-l-ulema Kavazovića, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, dopredsjednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, muftija travnički Ahmed ef. Adilović, glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf Esad ef. Slipac, brojni imami, zvanice i vjernici.

Nešto više od 250 konjanika, koji su dan ranije iz Karaule i drugih bh. gradova krenuli prema Pruscu i na tom putu prošli kroz Donji Vakuf, gdje ih je dočekalo više hiljada građana, jutros su nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu krenuli ka najvećem dovištu muslimana u Evropi.

Konjanici, bajraktari i više hiljada vjernika iz Bosne i Hercegovine, Turske i cijele Evrope pohodilo je podnožje planine Šuljage, sedam kilometara od starog grada Prusca. Tamo se, prema vjerovanjima, učenjak Ajvaz-dedo 40 jutara molio Bogu za vodu. A, u sjećanju na uslišenu mu molitvu, zahvaljujući kojoj je Prusac dobio vodu, vjernici već pet stoljeća pohode ovaj kraj.

Muftija travnički Ahmed Adilović je podsjetio kako je moto ovogodišnjih Dana Ajvatovice "kad vjera govori i priroda sluša", čime se poručuje da su i vjera i priroda s istog izvora, od istog Tvorca, da su kompatibilne i da trebaju biti životna inspiracija.

Adilović je ukazao na važnost aktivnijeg rada svakog pojedinca na poboljšanju stanja u društvu.

- Bolje stanje i napredak neće doći sami od sebe, moramo se potruditi. Uz sve to, nemojmo zaboraviti da još ima onih koji rade na nestanku države BiH, koji uskraćuju prava njenom najbrojnijem narodu, i koji će i dalje pokušati da nas nestane s ovih prostora. To će moći uraditi samo ako budemo naivni, ako budemo gledali samo lične interese i ako ne budemo jedinstveni o pitanjima vjere, naroda i domovine. Moramo biti svjesni situacije i izazova s kojima se susrećemo i zajednički se boriti za bolje sutra. Mi imamo svoju vjeru, tradiciju, narod i domovinu i ne smijemo dozvoliti da ih iko dovodi u pitanji ili ugrožava - poručio je Adilović.

Potom se prisutnima obratio i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je govorio o značaju same Ajvatovice čije obraćanje u cijelosti možete pronaći ovdje.

Nakon obraćanja i programa klanjan je podne-namaz i proučena dova.

Bajraktare, zadužene predstavnike džemata iz BiH i dijaspore za nošenje zastava, koji su nosili bajrake prema platou Ajvatovice, slijedilo je više stotina posjetitelja ove manifestacije iz BiH, Turske i drugih zemalja. Nakon dolaska na mjesto za koje se vjeruje da je lokalitet na kojem se odvojila stijena kako bi pitka voda došla u Prusac, mnogi vjernici iskoristili su priliku da okuse vodu koju smatraju ljekovitom.

Ove godine je dodijeljeno specijalno priznanje konjanicima iz Brčkog koji su čitav put do Prusca prešli na konjima. Najkićenijim konjanikom na ovogodišnjoj Ajvatiovici proglašen je Naser Orić, ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici, koji je na Ajvatovici učestvovao sa konjicom iz Sarajeva.

Tradicionalni turski vojni orkestar mehter, koji je i ove godine došao ispred Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske, nastupio je u okviru obilježavanja 508. Dana Ajvatovice. Orkestar Mehter izvodio je kompozicije na turskom i bosanskom jeziku. Svečanost je svojim nastupom uveličala i derviška grupa poznatija i kao "nebeski plesači" ili Semazen, te domaći horovi i izvođači.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. stoljeću nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu, moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima, četrdeseto jutro od dolaska na dovište, Ajvaz-dedo je usnio san o sudaru dva ovna. Kada se probudio, stijena je bila razdvojena, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz-dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

(Anadolija)