Fri12132019

Last updateMon, 09 Dec 2019 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Reisu-l-ulema u Washingtonu sa zvaničnicima i vjerskim liderima

Reisu-l-ulema u Washingtonu sa zvaničnicima i vjerskim liderima

Sarajevo, 26. juli 2018. (MINA) - Drugog dana Konferencije o unapređenju vjerskih sloboda u svijetu koju organizuje američki State Department u Washingtonu reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  Husein ef. Kavazović je bio uvodničar na sesiji „Odgovornost i prevencija: genocid i masovni zločini“. Reisu-l-ulema Kavazović koji je učešće u radu konferencije uzeo na poziv državnog sekretara (ministra vanjskih poslova) Sjedinjenih Američkih Država gospodina Mikea Pompea, govorio je o tome kako smo u Bosni i Hercegovini iz faze negiranja i relativiziranja genocida i masovnih zločina prešli u fazu njihovog veličanja, te da je takvo iživljavanje na preživjelim žrtvama nezapamćeno u bilo kojem sličnom konfliktu.

Istoga dana, Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, bio je uvodničar na sesiji o vjerskim slobodama i borbi protiv nasilnog ekstremizma. Direktor Čolić je ovom prilikom prezentovao projekte prevencije nasilnog ekstremizma koje je razvila i implementirala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kao i one na kojima još radi, posebno naglašavajući pokušaje da se ti napori kompromituju kroz zloupotrebu borbe protiv nasilnih ekstremista kako bi se stigmatizirale čitave etničke i vjerske skupine naročito one manjinske.

Na marginama konferencije reisu-l-ulema Kavazović se susreo sa brojnim vjerskim i političkim zvaničnicima među kojima je i američki rabin Arthur Schneier. Rabina Schneiera Reisu-l-ulema je upoznao sa novim muftijom Islamske zajednice u Sjevernoj Americi dr. Sabahudinom ef. Ćemanom. Sagovornici su se složili da je neophodno da bosanski muslimani- Bošnjaci i Jevreji u SAD-u podignu svoju saradnju na jedan novi nivo te je rabin Schneier u tom smislu novom muftiji i IZ u BiH ponudio svoju pomoć. Rabin Schneier je dokazani prijatelj BiH i posebno ga je zanimala trenutna situacija u našoj domovini. Reisu-l-ulema je rabina Schneiera upoznao sa najnovijim pokušajima relativizacije zločina genocida u Srebrenici kazavši kako se moramo nastaviti boriti zajedno kako bi se istina o žrtvama holokausta, genocida i drugih masovnih zločina sačuvala i kako bi služila kao opomena posebno u vrijeme ponovnog uspona populizma u Evropi.

Drugog dana Konferencije u State Departmentu je upriličen prijem za visoke zvanice i diplomatski kor kojem je prisustvovao Reisu-l-ulema sa delegacijom. Na prijemu je Reisu-l-ulema imao priliku razgovarati sa brojnim zvaničnicima i diplomatima među kojima su John Joseph Sullivan, zamjenik ministra vanjskih poslova SAD-a, Manju Sadarangani iz State Department-ovog Global Engagement Centra, Behgjet Pacolli, prvi zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova, Zusuf bin Alawi bin Abdullah, ministar vanjskih poslova Sultanata Oman i brojnim drugim.