Sat08152020

Last updateMon, 10 Aug 2020 11am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Reisu-l-ulema Azabagić: Lider o(p)stanka

Reisu-l-ulema Azabagić: Lider o(p)stanka

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu 28. novembra 2018.godine upriličena je manifestacija „100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića (1918-2018)“. Manifestacija je organizirana pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, a organizatori su Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Gazi Husrev-begova biblioteka i Institut za društvena i religijska istraživanja. Nakon uvodnih riječi dr. Elvira Duranovića, koji je ukazao da je Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka kao jedan od nosilaca projekta već organizirao dva skupa -100 godišnjicu od ustoličenja reisa Džemaludina Čauševića (2014.) i 400 godišnjicu od smrti Hasana Kajfije Pruščaka (2015.), pozdravnom riječima se najprije obratio dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Centralna manifestacija koja je potom uslijedila je obuhvatila naučni skup „Život i djelo reisa Azabagića“ na kojemu su izlagači bili: mr. Osman Lavić, Mustafa Spahić. Dr. Fikret Karčić i dr. Safet Bandžović. 

Po završetku naučnog skupa premijerno je prikazan kratki dokumentarni film „Reis Mehmed Teufik Azabagić“  Nedima Hrbata, a u produkciji Media Centra Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini. Recimo još da je, povodom ovog značajnog jubileja, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka  u saradnji sa Izdavačkim centrom Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini- El-Kalemom objavio knjigu na engleskom jeziku Grand Mufti Mehmed Teufik Azabagić and his Risala on Hijra koju je priredila mr. Sumeja Ljevaković-Subašić.

Organizatori manifestacije bili su Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Gazi Husrev-begova biblioteka i Institut za društvena i religijska istraživanja. Prije centralnog skupa „Život i djelo reisa Azabagića“ otvorena je izložba rukopisa i djela reisa Azabagića pod naslovom „Stogodišnjica smrt Mehmeda Teufika Azabagića“, autora mr. Mehe Manjge u holu Gazi Husrev-begove biblioteke u 12 i 30 sati te će biti otvorena do 8. decembra.

sh