Fri09252020

Last updateThu, 17 Sep 2020 8am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Hutba: Vjernička odgovornost i sloboda izbora

Hutba: Vjernička odgovornost i sloboda izbora

Hvala Allahu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od poroka i ružnih djela.
Onoga koga Allah na pravi put uputi niko u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko na Pravi put ne može uputiti.
Svjedočimo da je samo Allah Bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik, koga je On poslao da radosnu vijest donese i da opomene, prije nego što nastupi Sudnji dan.
Onaj ko se pokorava Allahu i Njegovom Poslaniku na pravom je putu, a onaj ko se Njemu i Njegovom Poslaniku  ne pokorava, u velikoj je zabludi.
Molimo Allaha, našeg Gospodara, da nas uvrsti među one koji su pokorni Njemu i Njegovom Poslaniku, koji žele Njegovo zadovoljstvo i koji se čuvaju Njegove srdžbe. Mi smo Allahovi i Njemu pripadamo!
 
Draga i poštovana braćo,
Proteklog smo petka sa ovih časnih minbera prenijeli poruku vrhovnog poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uvaženog reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića o važnosti  izbora, o važnosti  izbornog procesa kroz koji će Bošnjaci  posvjedočiti svoju aktivnu opredjeljenost demokratskim standardima i preuzeti svoj dio odgovornosti za vlastiti status i stanje u državi Bosni i Hercegovini. 
Imajući u vidu da su izbori pitanje od općeg interesa (masleha āmma), a njima se na području Muftijstva mostarskog, u Hercegovini, u Mostaru odlučuje o sudbini našeg naroda kao političkog faktora, odlučili smo da vam uputimo poruku koja se odnosi na poziciju i interese bošnjačkog naroda na prostoru Muftijstva mostarskog.
Naš interes i nasušna potreba na ovim prostorima je da se izborimo za jednakopravnost, te da smo faktor koji odlučuje o svojoj sudbini. Naš interes je da na svakom nivou ove komplikovano uređene države, u svakom njenom parlamentu imamo  predstavnika Bošnjaka sa ovih prostora. 
 
Radi budućnosti ovoga grada, kantona i države,  radi bošnjačke perspektive i razvoja u njemu, nužno je da postoji usaglašen stav svih koji čuvaju njegovu cjelovitost i istrajavaju na rješenju koje osigurava jednakopravnost u odlučivanju i upravljanju. Bošnjački je interes da svoj utjecaj i prisustvo ojača. Ovo je specifičan prostor, sa velikim interesovanjem i drugih za njega.
Pozicija našeg naroda na ovom prostoru je bremenita i teška, ne smijemo biti naivni i prevareni da se izborima ništa ne rješava. Izbori uvelike odlučuju o sudbini i budućnosti našeg naroda ovdje u Mostaru, Hercegovini i na prostoru Muftijstva mostarskog.
S obzirom na težinu i bremenitost prilika u kojima svoj život organizuju muslimani ovog prostora, naša je vjerska, nacionalna i građanska obaveza da svi zajedno 7.oktobra izađemo na izbore. Ne trebamo povjerenu priliku izgubiti, ne pridati joj značaj. Probosansko političko biće je usitnjeno i postoji prijetnja da izgubi svoju sadašnju poziciju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Hercegovačko neretvanskog kantona. Stoga u ovaj odsutni čas apelujemo i pozivamo da se po strani ostave sve podjele i sitničarenja koja će oslabiti probosanski blok političkih stranaka u vlasti Kantona.   
Mi kao narod moramo pokazati političku zrelost i do kraja odgovoran odnos prema pravu i slobodi na izbor, jer to je naša obaveza i odgovornost! Neka svako bude na nivou odgovornosti! Pri tome mislim na nas vjernike kao glasače i na one koje ćemo birati. 
Ovo  je prostor gdje bošnjački glas ima drugačiju vrijednost, gdje naše jedinstvo, naši safovi, moraju biti čvršći. Moramo pokazati svijest i političku zrelost, ne smijemo dozvoliti da naši glasovi izaberu one koji pokazuju lažnu brigu za Bošnjake, a poslije izbora rade protiv nas i naših interesa, jer je to siguran put da naš narod izgubi svoju političku snagu na ovom prostoru.
Pozivam sve muslimane i muslimanke Muftijstva mostarskog da 7. oktobra obavezno izađu na opće izbore i ne samo da glasaju, već u skladu sa svojom savješću, biraju i izaberu svoje političke predstavnike na različitim nivoima vlasti. Izbori su izvanredna prilika da muslimani, kao građani, sudjelujemo u kreiranju svoga položaja i svoje bolje sadašnjosti i budućnosti.
Kur’anska sura Asr upečatljivo naglašava da nikada ne mogu i neće biti na gubitku oni koji vjeri pridružuju korisna djela i koji umreženo djeluju, pomažući i ohrabrujući jedni druge u onome što se zasniva na Istini a što stalno iziskuje strpljenje, podršku i davanje nade!
 
.وَالْعَصْرِ. إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ. إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ
 “Tako mi vremena, – čovjek, je na gubitku, doista, osim onih koji vjeruju i čine dobra djela, i potiču se međusobno na istinu, i na strpljenje se međusobno potiču.” (El-‘Asr)
Nema selameta u razdruživanju, nema selameta u isključivosti i nepovjerenju!
 
Ako bošnjački politički predstavnici nisu pokazali dovoljno mudrosti da svojim usitnjavanjem ne slabe političku poziciju svoga naroda, onda mi glasači trebamo 7.oktobra svojim izlaskom na izbore pokazati svu mudrost običnog hercegovačkog čovjeka, njegovu brigu za porodicu, djecu, islamsku tradiciju, i brigu za ovaj narod i državu.
 
وَلَا تَكُونُوا كَالَّتِي نَقَضَتْ غَزْلَهَا مِن بَعْدِ قُوَّةٍ أَنكَاثًا 
“Nemojte biti kao ona što je raspredala svoje predivo nakon što je već čvrsto bilo upredeno …” (En-Nahl, 92)
Gospodaru naš, Ti si naš Zaštitnik i Pomagač, pomozi nas u onome što je dobro za nas a sačuvaj nas onoga u čemu je šteta i zlo po nas. Daruj nam Svoju milost, blagoslov i oprost, nadahni nas da slijedimo ono što je najbolje za nas i da crpimo poruku iz onoga što je korisno po nas. Budi uz nas a ne budi protiv nas! Amin.
 
25. muharrem 1440. / 5. oktobar 2018.
Muftija mostarski 
Salem ef. Dedović

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner