Wed05222019

Last updateFri, 17 May 2019 12pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Adis ef. Hebibović Hutba: Pouke događaja vezanih za Ašuru

Hutba: Pouke događaja vezanih za Ašuru

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, čestite ashabe i sve sljedbenike din-i islama od Adem, a.s., do Sudnjeg Dana.

Svjedočim da je samo Allah Bog, Jedan Jedini i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov poslanik i molim Dragog Boga da preselimo na onaj svijet, na Ahiret noseći šehadet u svojim srcima i potvrđujući ga djelima.

U utorak, ako Bog da, je 10. Muharrem, Dan Ašure. S toga, danas se prisjećamo događaja koji se vezuju za ovaj dan kako bi uzeli pouku i okoristili se njima.

Prvi događaj vezuje se za Nuha, a.s., i njegov narod. O ovom događaju Uzvišeni Allah govori: „I kad je zapovijed Naša pala i voda s površine Zemlje prokuljala, Mi rekosmo. „Ukrcaj u lađu od svake životinjske vrste po par jedan i čeljad svoju, osim onih o kojima je bilo govora, i vjernike, a malo je bilo onih koji su s njim vjerovali“. I on reče: „Ukrcajte se u nju, u ime Allaha neka plovi i neka pristane! Gospodar moj uistinu, prašta i samilostan je“. I ona ih je ponijela valovima velikim kao brda i Nuh zovnu sina svoga koji se nalazio podaleko:“ O sinko moj, ukrcaj se s nama, ne budi s nevjernicima“. A on reče:“Skloniću se na kakvo brdo koje će me od vode zaštititi“. „Niko danas Allahove kazne neće pošteđen biti osim onoga kome se On smilovao“: reče Nuh, i val ih razdvoji i on potopljen bi. I bi rečeno: „O Zemljo, gutaj vodu svoju, a ti, o nebo, prestani“! I voda se povuče i ispuni se odredba, a lađa pristade na brdu Dždijj, i bi rečeno: „Daleko nek je narod nevjernički“./Hud, 40-44/.

Nuhov poziv upućen sinu da u lađu uđe, poziv je koji je svakom čovjeku upućen, jer izvan te, po Božijoj uputi, i nadzoru Božijem napravljenoj lađi, nema spasa. Allah dž.š., nas poziva da ukoračimo u tu lađu spasa: „O vjernici, živite svi u miru i ne idite stopama šejtanovim, on vam je zaista neprijatelj otvoreni. A ako skrenete nakon što su vam došli jasni dokazi, onda znajte da je Allah silan i mudar“./Bekare,208-209./.

Gdje je spas, ako se u lađu ne uđe?

Za Nuhova sina, nije bilo spasa izvan lađe. Čovječe, posmatraj primjer Nuhova sina neposlušnog i nauči, upamti. Svaki čovjek Bogu neposlušan neće se spasiti. Nuhovom narodu je došao dan u kojem je spasa bilo samo za vjernike, samo za one koji se u lađu ukrcaše. Svi ćemo dočekati dan kad će samo vjernici biti spašeni, to je Dan konačnoga suda. Čuo je Nuhov sin poziv očev, ali se ne odazva. I narod Nuhov je poziv Poslanika svoga čuo, ali oni prste u uši stavljaše i odjećom se pokrivaše da ne čuju i ne vide.

Čuješ li ti ezan? Gdje se skloniš, pa se ne odazoveš?

Odazovi se! Na sedždu pani. Obavezno na sedždu pani, jer je to tvoja lađa spasa.

Drugi događaj o kome ćemo govoriti vezuje se za Musa, a.s, i njegov narod. Put kojim je išao Musa i narod Izraelski je put kojim ide narod svaki na putu do vlastitog dostojanstva. I kad se Israilovi sinovi od faraona spasiše i u danu Ašure preko mora suhim putem pregaziše, oni se ne oslobodiše od poroka, od grijeha, pa su do obećane zemlje morali još dugo hoditi i na sigurnu kuću još dugo čekati. A zbog čega?

Zato što su Uzvišenom Allahu neposlušni bili, a zlatno tele počeli obožavati. Dva prethodno pomenuta događaja uče nas da bez obzira kakav put u životu prošli moramo Allahu poslušni biti. Svi se na Allahov poziv moramo odazvati ukoliko želimo spašeni biti. Dan Ašure je u utorak. Kao i svake i ove godine nam dolazi da ova dva događaja aktuelizira, da nas na njih podsjeti i da nas motiviše da iz njih pouku crpimo.

Bože, molimo Te da nam otvoriš naša srca kako bi se Tvom pozivu odazvali, na lađu spasa ukrcali, do Dženneta došli, i tamo se iskrcali, Amin! Poruka Ašure glasi: O čovječe, ti se spasi! Od Vatre se ti odbrani, Na namazu čvrsto stani, A namaz ti je lađa spasa Na njem’ budi do smrtnog časa. Taj čas će brzo doći Svi ćemo u kabur poći. Čini samo dobro djelo Pravim putem hodi smjelo. Putem Pravim brate pođi Ti na Ispit spremno dođi, Ponosno ćeš tamo stati I dževab ćeš hitro dati Pa u Džennet brzo stići Poslaniku blizu prići.

Hebibović ef. Adis

Glavatičevo

07.10.2016.g.

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.