Thu06202019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Biblioteka Knjige za online čitanje SVIJETLI PUTEVI ISLAMA (kompletna knjiga)

Hutbe

SVIJETLI PUTEVI ISLAMA (kompletna knjiga)

 Esad Bajić: SVIJETLI PUTEVI ISLAMA - ramazanska predavanja

UVODNA RIJEČ:  Hvala Allahu, Koji je svemu Dobročinitelj, Koji Kur'anu podučava, i Koji čovjeka stvara, i Koji podučava čovjeka kako da jasno i lijepo govori. Neka je salavat i selam na Muhammeda, s.a.v.a.s, njegovu čistu porodicu, Ehlul-bejt, časne ashabe i sve iskrene sljedbenike Istine.

Prošlo je petnaest godina od kako sam preuzeo obavezu uređivanja i vođenja radio emisija Medžlisa Islamske zajednice Konjic na Radio Konjicu. Sahat vremena sedmično, koliko traje termin emisije, iziskivao je i iziskuje priličan trud, ali isto tako nudi i mogućnost da se određene islamske teme pripreme, obrade i izlože na jedan lahak, narodski način, prilagođen radio emitovanju tj. slušanju. U proteklom periodu često sam imao upit od naših sugrađana da li razmišljam da neke od tih emisija snimim na cd/dvd-u ili ponudim u nekoj drugoj formi.

Da bi izašao u susret tim pitanjima, a na jedan lijep način uokvirio i svoj angažman na ovom projektu, opredjelio sam se da povodom nastupanja mjeseca Ramazana, ove, 1433. hidžretske godine, pristupim štampanju ove knjige, svojevrsne zbirke predavanja koje sam držao u okviru spomenutih emisija, a koja svojom tematikom obuhvataju teme vezane za mubarek vrijeme mjeseca Ramazana. Ta činjenica vodila me da i ovoj knjizi dam ime spomenute emisije “Svijetli putevi islama“  koje može zvučati pretenciozno, ali se nadam da u kontekstu ovog objašnjenja neće biti tako shvaćeno.

Za razliku od radio emisija u ovim tekstovima koji slijede donekle sam promijenio način izlaganja i prilagodio ga pisanoj formi, no, trudio sam se da izložena tematika zadrži jednostavnost blisku govornoj formi. Odabrao sam teme koje, po mom mišljenju, pomažu u shvatanju  suštine  propisanih ibadeta bez ulaženja u fikhske norme posta.

Ovu knjigu sam zamislio kao prvu u nizu knjiga “Svijetli putevi islama” s nijjetom da, po mogućnosti, u pisanu formu pretočim i druge teme koje sam i koje ću, ako Bog da, obrađivati u sklopu emisija Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

U dijelu knjige naslovljenom kao “Prilog” uvrstio sam, s neznatnim izmjenama, ramazanske dove i osvrt na iste profesora Ertana Basarika, kojem se zahvaljujem na ustupljenim materijalima.

Budući da je Ramazan riječ koja, po meni, označava mnogo više značenje nego li je tek ime jednog mjeseca, odlučio sam da je u knjizi pišem velikim slovom.

Napominjem također da sam pokušao izbjeći ponavljanja u odnosu na knjigu “Ramazanski nasihati” koju sam priredio za izdavačku kuću “El-Kelimeh”, Novi Pazar 2002.g. te u ovoj knjizi nisam obrađivao teme poput: Bitke na Bedru, Ramazanskog bajrama, Sadekatul-fitra i zekjata kao ni fikhske propise vezane za post, koje su zastupljene u spomenutoj knjizi.

Molim Uzvišenog Allaha da ova knjiga bude od koristi i meni i vama.

 

Esad Bajić

1.šaban 1433.h.g.

 


Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.