Tue02192019

Last updateSun, 17 Feb 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Iz štampe: BRAK I PORODICA, islamski pogled

Iz štampe: BRAK I PORODICA, islamski pogled

U izdanju Medžlisa IZ-e Konjic i fondacije "Lijepa riječ" Konjic i iz štampe je izašla knjiga BRAK I PORODICA, islamski pogled.

Knjigu potpisuje Esad Bajić a rezenzije trojica konjičkih imama, profesori: Almir ef. Hondo, Alija ef.  Drkić i Salih ef. Nefer

Urednik izdanja je v.d. glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Redžo ef. Muhibić

Kako se navodi u uvodu knjige: "Ova knjiga nastala je iz želje da iz bogate islamske literature ponudi sažete propise i smjernice vezane za bračni i porodični život, te uputi čitaoca na iznalaženja rješenja za eventualne probleme s kojima se možemo suočiti u bračnoj zajednici... Bračni život u suštini predstavlja potpunost življenja i sa sobom nosi darove ali i odgovornost cjelokupnog življenja. Nemoguće je u jednu knjigu smjestiti sve potrebne smjernice i putokaze koje iziskuje tako široko polje. Čak i da je to moguće, razvoj ljudskog društva donosiće nove situacije i specifične okolnosti koje će iziskivati nova promišljanja i nove odgovore a time i našu potrebu da se obraćamo učenjacima koji će nam na konkretno pitanje, dati konkretan odgovor. Zato, prije nego vam ponudim sadržaj ove knjige, upućujem vas na rubriku „pitanja i odgovori“ na web-stranici Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini kao najednostavniji i najbrži način da postavite  konkretno pitanje i dođete do konkretnog odgovora koji će vam pomoći da vaš život uskladite sa propisima naše vjere islama..."

 

Knjiga BRAK I PORODICA, islamski pogled, prvenstveno je namjenjena kao dar bračnim parovima prilikom šerijatskog sklapanja braka u Medžlisu Islamske zajednice Konjic, ali svojom tematikom može biti od koristi mladićima i djevojkama koji se tek pripremaju za brak kao i bračni parovima koji su već duži period u bračnoj zajednici. (Iz recenzije, Almir ef. Hondo)

Ova knjiga temeljena je na knjizi Bračni život, koja je 2012. godine štampana u izdanju fondacije "Lijepa riječ" Konjic i Medžlisa IZ Konjic a koja je naišla na dobar prijem kod čitalaca te se nadamo da će i ovo izmjenjeno i nadopunjeno izdanje imati jednako lijep prijem. 

SADRŽAJ KNJIGE:

UVOD, 

ODABIR BRAČNOG DRUGA I SKLAPANJE BRAKA  

Bračne smetnje

Prosidba i zaruke

Čin vjenčanja

Svadba 

Prva bračna noć

Kada su i kakvi intimni odnosi zabranjeni

U BRAKU 

Suosjećanje i pažnja među partnerima

Očekivanja i bračni život

Povjernje, prihvatanje, razumijevanje, žrtvovanje...

Kako uspostaviti sklad između majke i supruge

INTIMNI ŽIVOT 

Važnost predigre u intimnim odnosima

Razgovor, poljubac, zagrljaj...

Mogući problemi kod intimnih odnosa

IZABRANI HADISI 

ODGOJ DJECE 

PROPISI U VEZI SA NOVOROĐENČETOM

UMJESTO POGOVORA

PRILOG:
NAJČESTITIJI PRIMJERI BRAČNOG ŽIVOTA

 

 

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.