Thu01172019

Last updateSun, 13 Jan 2019 11am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Mevludski program povodom Lejletu-l-berata održan u džamiji u Gornjem Polju

Mevludski program povodom Lejletu-l-berata održan u džamiji u Gornjem Polju

U ponedjeljak 30.04.2018.godine, iza akšam namaza, u džamiji u Gornjem Polju proučen je mevlud povodom Lejletu-l-berata. Mevludski program su izvodili imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic i hor "Sejfullah". Gost predavač bio je hafiz Abdulaziz Drkić. Mevludu je prisustvovao veliki broj džematlija Gornjeg Polja i drugih gradskih džemata.

U svom obraćanju hafiz Abdulaziz je između ostalog kazao: Ovo su dani kada se pripremamo za najodbraniji mjesec, mubarek mjesec ramazan. Ovo je mubarek vrijeme i mubarek trenutci. Poslanik je jednom upitan: Allahov Poslaniče nisam vidio da ijedan mjesec mimo ramazana postiš kao mjesec šaban.? Poslanik odgovori. Mjesec šaban je mjesec prema kojem je većina ljudi nemarna. U ovom mjesecu se iznose ljudska djela, a ja volim da mi se djela iznose kad ja postim..."

Poslanik, s.a.v.s. je rekao: Allah dž.š., u polovici mjeseca šabana pogleda ljude i prašta onima koji oprosta traže osim mušriku i zlobniku.

Šta je mubarek i zbog čega mi posebno poštovanje imamo prema mubarke danima, noćima, mjestima?

Zašto je to važno. Mi "mubarek" prevodimo kao nešto odabrano, a mubarek znači ono što u sebi ima bereketa. Kad se u nečem malom daje nešto itekako veliko to je ond amubarek. Hoće se reći da u mubarek noćima i mubarek prilikama drugim, Allah daje u jednoj noći, danu, veliku nagradu, i oni su prilika za sve nas. Mi često zaboravljamo da ukoliko propustimo veliku priliku priskrbimo veliki gubitak. Ako propustimo veliku priliku onda priskrbimo veliku štetu. Allah nam daje mubarek prilike kao poklon. Imamo i mubarek mjesta gdje namazi vrijede više, to je Poslanikova džamija u Medini, to je haremi šerif u Mekki. Tamo je djelo vrjednije ali je i grijeh veći. Tako je i sa grijehom u mubarek noćima i mubarek danima.

U jednom hadisu Poslanik podučava situaiciji na Sudnjem danu: Nijedan čovjek se neće pomaknuti na Sudnjem danu s mjesta dok ne bude pitan četiri pitanja. Prvo- O cijelom svom životu, kako ga je proveo (jer je vrijeme poklon od Allaha)? Drugo pitanje: Bit će upitan o svojoj mladosti (dakle posebno će biti pitan o svojoj mladosti jer ona je posebno vrijeme u našem životu. Tako je i sa vremenom mjeseca ramazana i ovog mjeseca šabana, posebno ćemo biti pitani kako smo ih proveli? Nažalost mi u dobroj mjeri svoje vrijeme svodimo, kad je vjera u pitanju samo na mubarek noći i mjesec ramazan. Naša vjera je uspostavljena na drukčijim principima. Allah od nas ne traži da samo u odabranim periodima, koji su kratki, poštujemo svoju vjeru. Poslanik kaže: Allah dž.š. u zadnjom polovini noći Se spušta na nama najbliže dunjalučko nebo i pita: Ima li ko da čini istigfar da mu Ja oprostim? Ima li iko da traži nešto pa da mu dam? Ima li iko da traži tevbu pa da mu Ja oprostim?

Najdraža Allahu dž.š. djela su ona koja se rade stalno makar ona mala bila. Takva nas djela odgajaju.

Ukoliko razmislimo o svim našim ibadetima vidjet ćemo da je njihova svrha, samo jedna, Et-takva,  stalna svijest o Allahu dž.š.

Takva je svrha namaza - takvaluk, takva je svrha posta-takvaluk... Tako je s kurbanom, zekjatom... cilj je takvaluk, stalna svijest o Bogu. Svaki od naših ibadeta nas podsjeća na Allaha dž.š. i traži od nas kontinuitet vjerovanja. Naša vjera nije samo ibadet mubarek dana i noći, ona je vjera svakog dana, svake noć, svakog trenutka. Mi trebamo jačati vezu sa Allahom dž.š.. Nama treba namaz, veza sa Allahom dž.š. Taj namaz treba biti sa sviješću, a tako je i sa svim drugim ibadetima.

Dova je srž ibadeta. Svaki naš ibadet je u suštini dova Allahu dž.š.. Pokušajmo, posebno u mjesecu ramazanu, da kroz namaz, učenje Kur'ana, zikrullah i kroz dovu da jačamo svijest o Allahu dž.š. To je posebno vezano za zadnju desetinu ramazana. Nije slučajno itikaf u ramazanu, osamljivanje, posvećivanje samom sebi da bi sveli račune da vidimo gdje smo i šta smo?

Mjesec ramazan je tu da nas okrijepi kako bi smo cijelu godinu mogli održati našu vezu sa Allahom dž.š.. On je mjesec optimizma. Allah želi da nam olakša a ne da poteškoće imamo. On je mjesec rahmeta...."

Foto: Vehid Šišić

Više fotografija na FB profilu link: MEVLUD U GORNJEM POLJU

 

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.