Sat04202019

Last updateSat, 13 Apr 2019 11am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Mevludski programi u našim džematima

Mevludski programi u našim džematima

Povodom 12. rebbiul evvela, dana rođenja našeg voljenog Poslanika, a.s., Medžlis Islamske zajednice Konjic organizuje niz mevludskih i drugih programa u okviru manifestacije "Merhaba, ej, naš Resule" koja je počela u četrvtak, 15.novembra 2018. godine iza jacije namaza u džamiji u Glavičinama.

Mevlud u Glavičinama

Povodom 12. rebbiul evvela, dana rođenja našeg voljenog Poslanika, a.s., Medžlis Islamske zajednice Konjic organizuje niz mevludskih i drugih programa u okviru manifestacije "Merhaba, ej, naš Resule" koja je počela u četrvtak, 15.novembra 2018. godine iza jacije namaza u džamiji u Glavičinama. Mevlud su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic i hor "Sejfullah" Konjic. Imam džemata Glavičine, Mumin ef. Vrače n apočetku ovog programa izrazio je zadovoljstvo što se manifestacija otvara u džematu Glavičine. Predavanje je održao glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić koji je, između ostalog podsjetio okupljene na kraj petnaestog ajeta sure El-Maide: "... a od Allaha vam dolazi svjetlo i knjiga jasna", napominjući da se svi mufesiri slažu da je ta svjetlost upravo Poslanik Muhammed, a.s.. Također je naglasio da "Obilježavamo rebiul-evvelu kako bi smo sebe propitali koliko te svjetlosti danas ima u našim životima, životima naših porodica i naše zajednice. Poslanik je sa ashabima napravio sretno društvo zato što je živio ono što je prenosio i što su principi i pravila uspostavljena na Kur'anskim propisima važili za sve jednako..."

Mevlud u Gornjem Polju

U subotu, 17.11.2018. godine, iza jacije namaza, mevludski program održan je u džamiji u Gornjem Polju. Prisutne je na početku programa  poselamila muallima Aida Bubalo a program su izveli polaznici mekteba Gornje Polje uz malu pomoć imama. Izvođenje mevluda  je pobudilo posebno zadovoljstvo kod roditelja koji nisu krili zadovoljstvo i sreću da mevludske stihove, riječi ljubavi upućene voljenom Poslaniku čuju i slušaju od naših najmlađih.  Predavanje je održao Salih ef. Nefer koji je okupljene vjernike podsjetio na važnosti odgoja djece na principima Kur'an i sunneta. Podsjetio je i na potrebu očuvanja zdravih emocija ljubavi i samilosti među vjernicima te podsjetio kako se Poslanikov, a.s., karkater i misija može sagledavati i kroz činjenicu što su mu za vrijeme njegovog mubarke života neki predlagali da prokune neke poricatelje vjere a on je to odbijao naglašavajući  želju za oprostom i omekšavanjem srca kako bi ona prihvatila Istinu.

Mevlud u Ovčarima

U nedjelju, 18.11.2018. godine mevludski program održan je u novosagrađenoj džamiji u Ovčarima. Mevludski program izveli su polaznici mekteba Ovčari. Na početku programa okupljene džematlije poselamila je muallima Admira Jusufović koja je  naglasila da je ovo prvi program u novoj džamiji što je još jedan mubarek. Predavanje o važnosti brige za naše najmlađe, njihovog blagovremenog i ispravnog upućivanja kroz islamski odgoj i važnosti prenošenja svjetla vjere na našu djecu, održao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić.

Glavni imam je pojasnio da "ako im mi ne prenesemo svjetlo vjere neko će im ponuditi lažnu svjetlost iza koje u stvari stoji mrak." Refik ef. Delić je podsjetio vjernike na običaje Arapa prije islama koji su ukopavali živu žensku djecu, pa kada im je objašnjena pogubnost takvog čina i kad su bili upitani zašto su to činili, "jesu li imali pameti?" oni su odgovorili da jesu imali pamet ali nisu imali uputu!

U organizaciji ove kao i prethodne mevludske svečanosti posebna pažnja bila je usmjerena na polaznike naših mekteba koji su učestvovali u programu a kojima je Medžlis IZ-e Konjic nakon mevludskog programa priredio i "slatko druženje"  kako bi na simboličan način osjetili slast koju su njihovi roditelji i drugi okupljeni vjernici osjetili s dubokim emocijama slušajući njihov program posvećen rođenju voljenog Poslanika, a.s..

Opširnije galerije sa svih mevludskih programa možete pogledati na našem fb profilu

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.