Fri05242019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Kratki prikaz novog ustrojstva Rijaseta

Kratki prikaz novog ustrojstva Rijaseta

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na sjednici održanoj u Sarajevu dana 01. muharrema 1436. god. po H., odnosno 25. oktobra 2014. godine, usvojio je Pravilnik o organizaciji i radu Rijaseta, kojim se uređuje pojam, sastav, nadležnosti, način rada i odlučivanja, unutarnja struktura i druga pitanja u vezi sa organizacijom i radom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prema članu 18. ovog Pravilnika, Rijaset kao izvršno-upravni organ Islamske zajednice organizira se u formi uprava i drugih organizacionih jedinica.

Uprave Rijaseta su:
1. Uprava za vjerske poslove,
2. Uprava za obrazovanje i nauku,
3. Uprava za ekonomske i finansijske poslove,
4. Uprava za pravne i administrativne poslove,
5. Uprava za vanjske poslove i dijasporu.

Direktori uprava imenuju se na mandat od četiri godine s mogućnošću imenovanja na još jedan mandat. Upravu Rijaseta čine: Uprava za vjerske poslove (trenutni direktor mr. Nusret Abdibegović), Uprava za obrazovanje i nauku (dr. Amri Karić), Uprava za pravne i administrativne poslove (Ismail Smajlović), Uprava za ekonomske i finansijske poslove (Zejnil Rebihić) i Uprava za vanjske odnose i dijasporu (Razim Čolić). Organizacione jedinice Rijaseta su: Ured za zekat, Ured za hadždž i umru, Ured za društvenu brigu i Izdavački centar El-Kalem.

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.