Sat05252019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Ramazanska poruka Reisu-l-uleme

Ramazanska poruka Reisu-l-uleme

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Zahvaljujemo se Gospodaru svjetova na dobrima koja nam je dao i na milosti koju je na nas spustio u ovome životu; kao i na onoj kojom će nas obradovati na Ahiretu. Salavat i selam upućujemo Njegovu miljeniku i poslaniku Muhammedu a.s.

 Draga braćo i sestre,

Uzvišeni nas je pozvao da postimo, kako bismo bili bogobojazni i kako bismo našu vjeru upotpunili. Taj veličanstveni poziv mi dobrovoljno prihvatamo danas poslije akšam namaza 1. ramazana 1436. Hidžretske godine, tj. 18. juna 2015. godine.

U slijedećih 29 dana ramazana potvrđivat ćemo našu opredijeljenost za slijeđenje uzvšenih principa naše vjere, isključivo i jedino zbog Allahove odredbe da to činimo, nadajući se Njegovoj velikoj nagradi.

To je veliko dobro za nas, radost za naše duše, umorne od dunjalučkih briga, i odmor za tijela.

U ramazanu ćemo učiti Kur-an, uživati u milozvučju njegovih ajeta i diviti se mudrosti njegovih poruka.Obnovit ćemo i naše sjećanje na početke objave Kur-ana, prvi farz koji nam je izrečen: uči.

Prisjetit ćemo se i snage zajednice muslimana na Bedru i biti inspirirani da i mi tome jedinstvu težimo, srcem i dušom. U ramazanu ćemo osjetiti i djelić slasti oslobođenja i povratka domu, koji su osjetili prvi muhadžiri oslobađanjem Meke.

Braćo i sestre,

Neka nam svim ramazan prođe u predanim ibadetima i iskrenoj i dubokoj pobožnosti. Otvorimo svoja srca i u njih primimo blagodati ovoga mjeseca.Neka nam naša dobra djela budu putokazi u činjenju dobra našima najmilijima. Činimo sve što možemo da se zbližimo s našom braćom i sestrama, s našom rodbinom i prijateljima.

Pružimo ruku samilosti siromašnima i prognanim, nevoljnicima i bolesnicima. Nemojmo zaboraviti da oni imaju svoj udio u onome što je nama Uzvišeni darovao.

Neka svjetlo ramazana obasja i naše džemate i našu zajednicu i neka nas ujedini u zajedništvu pravovjerja.

Želim puno ramazanskog dobra i bereketa muslimanima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori.

Ramazan šerif mubarek olsun!

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.