Sat05252019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Vakufska direkcija uspostavila jedinstvenu bazu podataka vakufske imovine

Vakufska direkcija uspostavila jedinstvenu bazu podataka vakufske imovine

Vakufska direkcija, je po prvi put u historiji Islamske zajednice na ovim prostorima, uspjela implementirati projekat informacionog sistema vakufskih nekretnina u Bosni i Hercegovini.

Naime, nakon ponovnog osnivanja Vakufske direkcije 1996. godine, a u skladu sa odredbama Ustava IZ iz 1997. godine,  Vakufska direkcija upravlja vakufskom imovinom u BiH. Vakufska imovina se sastoji od objekata, zemljišnih i šumskih parcela i pokretne imovine.

U tri protekla društveno-politička sistema u BiH nacionalizirano je i oduzeto oko 90% vakufske imovine. Zbog nedonošenja Zakona o restituciji ta imovina se još uvijek vodi kao društvena svojina i u posjedu je općina i drugih državnih organa. Također, veliki dio preostalog, neoduzetog dijela vakufske imovine je porušen, uništen i devastiran tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine. Pored toga, određeni vakufi su u međuvremenu prošli kroz proces transformacije, ali u zemljišnim knjigama te promjene nisu provedene.

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.