Sat05252019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Reisu-l-ulema kod mađarskog premijera Viktora Orbana

Reisu-l-ulema kod mađarskog premijera Viktora Orbana

Sarajevo, 29. april 2016. (MINA) - Jučer je u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban primio u posjetu reisu-l-ulemu Islamske zajednice Husein-ef. Kavazovića sa saradnicima.

29 04 2016 02 reis posjeta madjarska

Ova posjeta je uslijedila nakon zvaničnog poziva kojeg je premijer Orban uputio reisu-l-ulemi prošle godine. Prije susreta sa premijerom reisu-l-ulema je u pratnji ambasadora Mađarske u BiH Jozsefa Negyesia obišao Parlament Mađarske, a sa premijerom Mađarske je razgovarano o položaju muslimana u ovoj evropskoj zemlji, te o načinima saradnje i pomoći koju Islamska zajednica u ovom polju može pružiti Mađarskoj.

Delegacija Islamske zajednice, koju pored reisu-l-uleme, čine Razim-ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, dr. Hilmo Neimarlija, bivši predsjednik Sabora IZ, te mr. Muhamed Fazlović, stručni savjetnik za međureligijske poslove boravit će u Mađarskoj dva dana i imati susrete sa vjerskim i političkim predstavnicima ove zemlje.

Nakon Budimpešte reisu-l-ulema će posjetiti Pečuh gdje će na Univerzitetu u Pečuhu održati predavanje, susresti se sa zvaničnicima ovog grada, te klanjati džumu namaz u Hasan-pašinoj džamiji u Peći, a u gradu Šiklošu će se susresti sa predstavnicima bošnjačke dijaspore koji žive u Mađarskoj.

IMG_1577IMG_1581

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.