Sat05252019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Iz sadržaja novog broja Preporoda, 1. maj

Iz sadržaja novog broja Preporoda, 1. maj

Islamske informativne novine „Preporod“ u broju od 1. maja 2016. godine, između ostalog, donose sljedeće sadržaje:

Izvještaj sa sjednice Sabora Islamske zajednice i obraćanje reisu-l-uleme sabornicima u kojem naglašava da Islamska zajednica neće raditi posao političara,

Izvještaj Rijaseta o razgovorima sa pojedincima i grupama koje vrše obredne djelatnosti izvan Islamske zajednice, te zaključke Vijeća muftija i Sabora po ovom pitanju,

Novinar Preporoda je pratio u Zagrebu manifestaciju obilježavanja stogodišnjice zvaničnog priznanja islama u Hrvatskoj,

Iščekujući radosni događaj otvaranja obnovljene Ferhadije džamije u Banjoj Luci Preporod donosi intervju sa muftijom banjalučkim Osmanom ef. Kozlićem, a Muharem ef. Omerdić podsjeća na zlo vrijeme ubijanja imama i rušenja džamija u Banjoj Luci. Bivši muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić objašnjava svoju emotivnu vezu sa Ferhadijom i obnovom džamija i džemata na području Muftijstva banjalučkog. Preporod je bio sa porodicom rahmetli Murata Badića iz Cazina koja izražava radost zbog otvaranja Ferhadije, ali žali što na Dunjaluku nema pravde.

Preporod je pratio otvaranje i sadržaje manifestacije „Dani vakufa 2016.“, te godišnjice obilježavanja zločina u Ahmićima, kolektivnu dženazu u Vlasenici iz koje donosi svjedočanstvo o ubistvu sedmerice braće Efendića 1992. godine.

Preporod pita kakva je sudbina tužbenih zahtjeva za rušenje džamija tokom agresije, te donosi vijesti iz dijaspore i medžlisa širom Bosne i Hercegovine.

U rubrici Iverje Hadžem Hajdarević prisjeća se čuvenog kaligrafa Ešrefa Kovačevića, dok u tekstu Za ili protiv vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama BiH advokat Emir Kovačević ukazuje na slabosti odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u vezi s mahramom. Sabahudin Sijamhodžić piše o tome kako razumijevati Allahove blagodati. U povodu Miradža dr. Rifet Šahinović objašnjava formu i suštinu razumijevanja Miradža u islamskom učenju.

Preporod donosi imena pobjednika mektebskih takmičenja na nivou medžlisa i muftijstava.

Preporod je dostupan na kioscima širom Bosne i Hercegovine.    

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.