Sat05252019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Lamija Mujak (MIZ Konjic) prva na 19. finalnom mektebskom takmičenju Rijaseta IZBiH

Lamija Mujak (MIZ Konjic) prva na 19. finalnom mektebskom takmičenju Rijaseta IZBiH

U nedjelju 15. maja tekuće 2016. godine Uprava za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u BiH je organizovala 19. finalno takmičenje polaznika mektebske nastave sa područja svih muftijstava. Ovom završnom takmičenju koje se održalo na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, prethodila su takmičenja i izbori najboljih predstavnika prvo na nivou medžlisa a zatim i na nivou svih muftijstava.

Takmičenje se odvijalo u tri discipline – test općeg znanja, kiraet za mlađi uzrast (do 6. razreda) i kiraet za stariji uzrast (od 7. do 9. razreda), a na finalnom takmičenju učešće je uzelo 24 takmičara.

Mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZBiH je poručio kako im je cilj da mekteb predstave kao duhovno središte Bošnjaka koje treba da afirmira naše porodice i naše društvo, koje se može ponositi ovakvom djecom.

Nakon ručka u GHM, svi učesnici su uživali u mevludskoj svečanosti povodom završetka mektebske nastave, a pod okriljem Uprave za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u BiH, što je novina u obilježavanju kraja mektebske godine. U Gazi Husrev-begovoj džamiji je održana i svečana dodjela diploma i nagrada najboljima koju je vodio dr. Enes ef. Svraka, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade u okviru Uprave za vjerske poslove.

Prvo su proglašeni pobjednici u kategoriji kiraet mlađi uzrast gdje je prvo mjesto pripalo predstavniku i pobjedniku na nivou sarajevskog medžlisa i sarajevskog muftijstva Humejdu Dindiću (mekteb Blagovac – muallim Edin ef. Mrkulić). Drugo mjesto je pripalo Havi Lepir (MIZ Travnik – Travničko muftijstvo) dok je treća bila Sumeja Hašić (MIZ Cazin – Bihaćko muftijstvo). U kategoriji kiraet stariji uzrast također je najbolji bio takmičar sarajevskog medžlisa i sarajevskog muftiluka Amer Dedeić (mekteb Doglodi – muallim Resul ef. Alić). Drugo mjesto je pripalo Imranu Spahiću (MIZ Travnik – Travničko muftijstvo), dok je treće mjesto zauzela Amina Omerdić (MIZ Goražde – Goraždansko muftijstvo).

U kategoriji test općeg znanja prva je bila Lamija Mujak (MIZ Konjic – Mostarsko muftijstvo), druga je bila Adna Harčević (MIZ Bosanska Krupa – Bihaćko muftijstvo) dok je treće mjesto zauzela Lejla Alihodžić (MIZ Visoko – Sarajevsko muftijstvo).

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović i direktor GHM mr. hfz. Mensur ef. Malkić su imali čast da uruče priznanja najuspješnijim muallimima za ovu godinu, a to su Edin ef. Mrkulić i Resul ef. Alić (MIZ Sarajevo). Najuspješnija muallima je Admira Jusufović (MIZ Konjic). Mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZBiH na kraju je dodijelio nagradu sveukupnom pobjedniku 19. mektebskog takmičenja, a to je Muftijstvo sarajevsko, ispred Bihaćkog muftijstva i Travničkog muftijstva.

Mevludski program u Gazi Husrev-begovoj džamiji su izveli članovi Hora “Mektebski bulbuli”, koji djeluje pri Medžlisu islamske zajednice Sarajevo a čine ga polaznici sarajevskih mekteba. Niko nije mogao sakriti veliko zadovoljstvo izvedbama 'mektebskih bulbula' pod vodstvom sarajevskog imama Šerif ef. Delića, što je bio najljepši završetak ovog prelijepog 'mektebskog dana'.

Edin Spahić

www.bir.ba

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.