Fri05242019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Goražde: Manifestacija „Dani Husein-ef. Đoze“

Goražde: Manifestacija „Dani Husein-ef. Đoze“

U četvrtak, 26. maja 2016.godine, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu održan je Press u povodu manifestacije ''Dani Husein-ef. Đoze''.

26 05 2016 09 manifestacija husein dozo gorazde

Govoreći o manifestaciji ''Dani Husein-ef. Đoze'' muftija goraždanski Remzija ef. Pitić rekao je da je manifestacija već tradicionalna, kako je i najavljena u vrijeme kada je prvi put organizirana. Prošlogodišnje ''Dane Husein-ef. Đoze'' ocijenio je kao sadržajne i uspješne i zahvalio se onima koji su doprinijeli njihovoj realizaciji. Govorio je i o ovogodišnjim novim sadržajima, te se zahvalio svim sudionicima manifestacije. Za manifestaciju je rekao da je ona, osim što je vrijedan događaj za grad Goražde i okruženje, skroman vid zahvale za sve ono šta Husein-ef. Đozo uradio za naše društvo.

Načelnik općine Goražde dr. Muhamed Ramović je istako zadovoljstvo što je Općina Goražde od početka izravan sudionik u organizaciji manifestacije. O Husein-ef. Đozi su i ranije u Goraždu organizirane tribine ili prigodni sadržaji, koji su govorili o njegovom životu i djelu, ali manifestacija sa ovim brojem sadržaja i kvalifikacijom već tradicionalne je ono što joj daje poseban značaj. Islamskoj zajednici čestitao je na ideji o organiziranju manifestacije, a ovom kraju Bosne i Hercegovine što je iznjedrio učenjaka i čovjeka kakav je bio Husein-ef. Đozo.

''Ime svjetsko, a naše'' je Husein-ef. Đozo, rekao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  g-din Damir Žuga, govoreći u svoje, ali i ime premijera Emira Okovića, odnosno u ime Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Istako  da su pripreme za manifestaciju već završene i da je sve spremno da manifestacija počne. Govorio je i o Književnoj večeri posvećenoj liku i djelu Husein-ef. Đoze, koju ove godine, kao novi sadržaj, priprema OŠ Husein ef. Đozo iz Goražda.

G-đa Sabina Džebo, pedagogica i psiholog u OŠ Husein ef. Đozo, govorila je o sadržajima koje će posjetioci imati priliku vidjeti na Književnoj večeri posvećenoj liku i djelu Husein-ef. Đoze.

G-din Hasan Đozo o tome šta ova manifestacija znači porodici rahmetli Husein-ef., njegovim prijateljima i poznanicima.

Na kraju pressa muftija Remzija-ef. Pitić, u svojstvu predsjednika Organizacionog odbora manifestacije ''Dani Husein-ef. Đoze'', još jedanput se zahvalio organizatorima, medijima i svim sudionicima ovogodišnje manifestacije, te istakao primjer Osnovne muzičke škole Avdo Smailović iz Goražda koja je pomjerila termin održavanja redovnog godišnjeg koncerta ove škole kako se ne bi podudario sa terminom održavanja Književne večeri posvećene liku i djelu Husein-ef. Đoze.

Prvi programski sadržaj je Večer Kur'ana, koja će biti upriličena u petak, 27.maja 2016.godine, poslije akšam-namaza, u Kajserija džamiji u Goraždu. Manifestacija se završava Mevludom i dovom u nedjelju, 05. juna 2016.godine, na Turskoj ravni – Orahovice, Goražde.

Program manifestacije možete pronaći ovdje.

Dženan-ef. Imamović

 

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.