Sat05252019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta U Gazi Husrev-begovom Hanikahu otvorena izložba manifestacije Dani Kur'ana

U Gazi Husrev-begovom Hanikahu otvorena izložba manifestacije Dani Kur'ana

Ali Ameri, konzul za kulturu Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini, izjavio je za Anadolu Agency (AA) da je jučer otvorena izložba na kojoj su izložena djela nekoliko iranskih umjetnika.

– Izložba manifestacije Dani Kur'ana održava se u organizaciji Iranskog kulturnog centra u saradnji s Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH. Izložba se održava tokom mjeseca ramazana kada će posjetioci imati priliku vidjeti djela grupe od šest umjetnika iz Irana. Izložba će nakon Sarajeva narednih dana biti otvorena i u Banjaluci i Tuzli – rekao je Ameri.

Nusret Avdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice BiH, je istakao kako je mjesec ramazana dobra prilika za organizaciju kulturnih događaja, ali i za druženje među ljudima i narodima.

– Mjesec ramazana je mjesto susreta čovjeka i njegovog ibadeta, čovjeka i njegove zemlje i čovjeka sa čovjekom. U tom kontekstu, duhovnost je ta nit koja spaja ljude. Mi smo izuzetno počašćeni da je Sarajevo ove godine na ovaj način pokazalo svjetlo mjeseca ramazana i da je ugostilo učače mukabele i umjetnike iz različitih krajeva svijeta. Danas imamo i otvaranje izložbe naših prijatelja iz Islamske Republike Iran – kazao je Avdibegović.

Otvorenju izložbe u Gazi Husrev-begovom Hanikahu prisustvovali su predstavnici Iranskog kulturnog centra, Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH kao i brojni građani.

Manifestacija “Dani Kur'ana”, povodom mjeseca ramazana, bit će održani u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Brčkom u periodu od 21. juna do 03. jula. Organizator je Iranski kulturni centar u saradnji s Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH i muftijstvima navedenih gradova. U navedenom periodu u Bosni i Hercegovini će boraviti devet iranskih umjetnika koji će svoj rad predstaviti kroz izložbe i koncerte ilahija i kasida.

Izložba Dani Kur'ana sastojat će se iz nekoliko dijelova, izložba kaligrafije, izložba umjetnina pravljenih u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti (hatamkari), izložba umjetničkih radova od emajla i programi izvođenja ilahija i kasida međunarodne iranske grupe Iman8769

 

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.