Sun06162019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Reisu-l-ulema: Da se nikome ne ponovi Srebrenica

Reisu-l-ulema: Da se nikome ne ponovi Srebrenica

Reisu-l-ulema Kavazović: Da se nikome ne ponovi Srebrenica

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović uputio je danas u Potočarima, u prisustvu skoro 10.000 vjernika, dovu za oprost grijeha i poručio da se više nikada ne ponovi Srebrenica:

"Tvoje riječi su istina. Tebi se pokoravamo, na tebe se oslanjamo. Allahu naš, ti koji upravljaš srcima, ispuni naša srca vjerom u Tebe, ti koji uslišavaš dove, ti si Onaj koji je i prema nama milostiv pa nam svoju milost ukaži. Mi te za pomoć molimo, Tvoj oprost tražimo, na Tebe se oslanjamo. Uputi nas zajedno sa onima kojima si uputu dao, približi nas sebi, spasi nas od zle sudbine", rekao je Kavazović.

On je podsjetio na Božije riječi koje se odnose na one koji ubijaju i ponižavaju druge.

"Ti si nasilje zabranio: ako neko ubije nekoga, kao da je sve ljude pubijao. Molimo te da zaštitiš nedužne od onog koji zlo čini i zlo sprema, oduzmi im snagu i onima koji im u zlu pomažu. Oprosti svim merhumima koji su ti čisto vjerovanje iskazali, ovdje na šehitlucima genocida u Srebrenici te molimo, sve naše šehide svojim oprostom obaspi. Ako budemo protjerani, osnaži nas Muhammedovom željom za povratkom. Objedini naša srca u vjeri i ljubavi, osnaži volju našu u bratstvu i slozi. Molimo Te, Bože, da tuga bude nada, da osveta bude pravda, da majčina suza bude molitva da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica."

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je klanjana dženaza i obavljen ukop još 127 žrtava genocida koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, "zaštićenoj zoni" Ujedinjenih naroda, javlja Anadolu Agency

Učenjem Kur'ana počeo je vjerski dio programa povodom obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

Klanjana je dženaza-namaz, koju je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, nakon čega je uslijedilo iznošenje tabuta od Musalle do mezarja, ukop posmrtnih ostataka i čitanje imena žrtava genocida koje će danas naći smiraj među bijelim potočarskim nišanima.

Porodice i prijatelji stradalih žrtava na rukama nose tabute sa Musalle prema mjestu gdje će biti ukopani. Za to vrijeme čitaju se imena i prezimena ubijenih kojim je danas klanjanja dženaza.

Među srebreničkim žrtvama koje će danas biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra nalazi se i 12 maloljetnika. Najmlađa žrtva je 14-godišnji Avdija Memić, a ukopan je zajedno sa amidžom Avdurahmanom i njegovim 16-godišnjim sinom Halilom. Najstarija žrtva je Mustafa Hadžović.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.


Prema podacima koje je iznio načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković na komemoraciji, traga se za još oko hiljadu žrtava srebreničkog genocida.

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.