Sat05252019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Reisu-l-ulema na sastanku vjerskih poglavara u Ankari

Reisu-l-ulema na sastanku vjerskih poglavara u Ankari

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je na sastanku vjerskih poglavara u Ankari u utorak uputio čestitke turskom narodu na iskazanoj borbi i naporima kako bi zaštitili demokratiju tokom pokušaja državnog udara u toj zemlji, dodajući kako vjeruje da će turski narod iz, kako je rekao, ovog ispita izaći još snažniji, javlja Anadolu Agency (AA).

10 08 2016 01 reis susret ankara

Na pitanje o borbi protiv FETO-a, Kavazović je istakao kako, kao u svim dijelovima svijeta, FETO postoji i u Bosni i Hercegovini, naglasivši da će protiv te organizacije biti urađeno sve što je potrebno u pravnim okvirima.

Inače, Kavazović je danas prisustvovao konsultacionom sastanku vjerskih predstavnika Islamskih zajednica zemalja Evrope i Azije u povodu 9. Skupa Vijeća vjerskih lidera Islamskih zajednica Evrope i Azije koji će se održati u novembru.

Predsjednik Islamske zajednice Kosova Naim Trnava, koji je također prisustvovao sastanku, čestitao je turskom narodu na uspješno prebrođenoj krizi u kojoj su se našli.

Naglasio je da su građani Turske hrabro stali u odbranu, kako je kazao, glasova koje su dali na izborima kao i nezavisnosti svoje zemlje.

"Vjerujem da će Turska, kao jedna velika država, u kratkom roku prebroditi sve ove probleme", rekao je Trnava, dodajući kako vjeruje da će Turska biti jedna od najuspješnijih i najrazvijenijih zemalja svijeta.

 Sheikh-ul-Islam Allahshukur Pashazade, veliki muftija Azerbejdžana i Sjevernog Kavkaza, je u vezi s pokušajem puča u Turskoj kazao kako niko nema pravo nazivati muslimanima one koji su izazvali smrt nevinih ljudi.

"Ako je ova organizacija ustala protiv naroda oružjem i tenkovima, to nisu muslimani nego sotone", rekao je Pashazade.

 Ravil Gainutdin, predsjednik Vijeća muftija Rusije, je istakao kako je FETO namjeravao biti aktivan i u Rusiji ali, kako je kazao, intervencijom ruskih vlasti nisu uspjeli u tome.

Podsjetio je da su sve škole u Rusiji, koje pripadaju FETO-u, zatvorene još od 2010. godine.

 "Škole FETO-a nisu ostale više nigdje. Rusija je ranije uočila ovu smutnju. Drago nam je da smo na putu istine zaštitili našu djecu", kazao je predsjednik Vijeća muftija Rusije.

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.