Sat05252019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Muftija Hasanović izabran za člana Evropske akademije nauka i umjetnosti

Muftija Hasanović izabran za člana Evropske akademije nauka i umjetnosti

muftija aziz hasanovic 2Na posljednjoj sjednici nominacijskog odbora Evropske akademije nauka i umjetnosti muftija dr. Aziz ef. Hasanović izabran je za aktivnog člana Evropske akademije nauka i umjetnosti u naučnoj disciplini Svjetske religije.

Ustanovljena 1990. godine u Salzburgu, inicijativom hirurga kardiologa Felixa Ungera iz Salzburga, bečkog nadbiskupa Franza Königa te politologa i filozofa Nikolausa Lobkowicza, Evropska akademija nauka i umjetnosti je međunarodna akademska zajednica koja okuplja preko 1900 članova tj. znanstvenika među kojima su i 41 dobitnik Nobelove nagrade. Članovi Akademije su nominirani i izabrani od strane Senata Akademije temeljem zasluga u naučnom radu kao i zbog drugih postignuća, a organizovani su u sedam naučnih disciplina: humanistika, medicina, umjetnost, prirodne nauke, društvene nauke, pravo i ekonomija, tehničke nauke i nauke o okolišu te svjetske religije. Kroz navedene discipline znanstvenici se bave pitanjima s kojima se suočavaju Europa i svijet, a rezultate istraživanja objavljuju putem publikacija ili kolokvija.

Dugogodišnji rad muftije dr. Aziz ef. Hasanovića na naučnom polju kao i na polju promicanja univerzalnih vrijednosti, kulture življenja u bogatstvu različitosti, međureligijskog dijaloga te međusobnog poštovanja i uvažavanja nije ostao neprimijećen. Izbor u članstvo Evropske akademije nauka i umjetnosti je veliko priznanje za muftiju dr. Hasanovića lično, ali isto tako i veliko priznanje za Islamsku zajednicu u cjelini te na ponos svih njenih članova.

Svečana inauguracija održat će se 4.3.2017. u Salzburgu, Republika Austrija.

(www.islamska-zajednica.hr)

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.