Sun06162019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Reisu-l-ulema za novi broj Preporoda: Ne bi bilo dobro dalje izazivati dobru volju Bošnjaka

Reisu-l-ulema za novi broj Preporoda: Ne bi bilo dobro dalje izazivati dobru volju Bošnjaka

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović u bajramskom intervju za novi broj Preporoda od 01.septembra 2016.g. kazao je: „Ne bi bilo dobro dalje izazivati dobru volju Bošnjaka i njihov pristanak na ovakvo uređenje odnosa u Bosni i Hercegovini.“ Reisu-l-ulema je naglasio: „Mi nikada nismo željeli ovakvu podjelu zemlje, ali smo na nju pristali radi višeg cilja, radi okončanja surovog rata. Ukoliko bilo ko dovodi u pitanje ovu činjenicu, doveo je u pitanje naš pristanak na unutrašnju organizaciju države. Dakle, ni Federacije ni RS-a nema bez pristanka Bošnjaka.“

Povodom predstojećeg Kurban-bajrama reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović u razgovoru za Preporod govorio je o važnosti akcije kurbana, duhovnom jedinstvu muslimana, obrazovnom sektoru i uređenju srednjeg nivoa organiziranja IZ, važnosti izlaska i glasanja na lokalnim izborima, poručujući da „nama valja voditi računa o našem biću i tradiciji, jer mi jesmo i dio muslimanskog svijeta i dio evropskog konteksta. Na prvom mjestu je naša privrženost Bosni i Hercegovini i Evropi, jer je to naša domovina, uži i širi zavičaj.“

Mr. Mirza Mešić, neovisni bošnjački kandidat za izbor zastupnika u Hrvatski sabor pripadnika bošnjačke, albanske, crnogorske, makedonske i slovenske manjine za Preporod kaže da želi služiti svom narodu i boriti se za opće dobro, a ne biti političar koji koristi poziciju za osobni probitak ili probitak male interesne skupine, te obećaje da će „poziciju saborskog zastupnika iskoristiti kako bih časno i pošteno služio svome bošnjačkome narodu, te se svim legitimnim sredstvima borio za interese i vrijednosti svih nacionalnih manjina koje ću zastupati  kao i svakog građanina bez obzira kojoj vjeri, naciji ili svjetonazoru pripadao.“

Dr. Izet Beridan u Preporodu govori o sigurnosnim izazovima u savremenom svijetu i naglašava da hegemonizam i secesionizam ugrožavaju sigurnost Bosne i Hercegovine.

Novinar Preporoda pita da li je vrijeme za sazivanje „Bosanskog sabora“ i kakve bi zahtjeve i očekivanja trebala imati Islamska zajednica u odnosu na kandidate za općinske načelnike i općinska vijeća na predstojećim lokalnim izborima.

Preporod donosi tekstove o borbi protiv islamofobije na francuski i škotski način, o razumijevanju Bajrama i kurbana, donosi izvještaj sa ispraćaja bh. hadžija, te brojnih događaja i svečanosti koje su održane u Islamskoj zajednici.

Također, Preporod podsjeća na Bošnjaka koji je izgradio džamiju u Kairu.

Preporod je dostupan na prodajnim mjestima štampe širom Bosne i Hercegovine.

 

 

iz prethodnog broja 15.08.2016.g.

U dužem odgovoru Izetbegović je, pored ostalog, kazao: „Dalja sistematizacija podrške kroz institucije vremenom postaje sve neophodnija. Ona neće niti smije izostati, i tražit ćemo način da je formaliziramo i konkretiziramo. S obzirom da je riječ o pitanju od najvišeg državnog značaja, potrebno je tražiti soluciju na nivou države, kroz formiranje tijela ili institucije pri Vijeću ministara kao vrhovnom organu izvršne vlasti.“

Mustafa Akyol, ugledni turski novinar, kolumnista Hurriyeta, New York Timesa i Al-Monitora dao je opširan intervju Preporodu u kojem je govorio o pokušaju vojnog udara u Turskoj, o zapadnim medijima i odnosu muslimanskih zemalja prema ovom događaju, o Erdoganu i njegovoj vlasti, o Gulenu i njegovom pokretu u Turskoj, ali i BiH.

Dr. Halil Mehtić dao je preporuke onima koji se spremaju za odlazak na hadž na koji način trebaju razumijevati hadžske obrede.

Saradnik Preporoda zabilježio je očekivanja bošnjačkih političkih predstavnika u Stocu, Čapljini i Istočoj Hercegovini od predstojećih lokalnih izbora, te pozitivne i ohrabrujuće političke tendencije među Bošnjacima u ovim područjima. 

Preporod donosi izvještaje sa otvaranja džamija, postavljanja kamena temeljaca za nove džamije, dovišta i drugih manifestacija koje su se odijale na području Islamske zajednice.

Preporod je dostupan na prodajnim mjestima štampe širom Bosne i Heregovine.

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.