Sun06162019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Novi broj Preporoda od 15. januara

Novi broj Preporoda od 15. januara

Novi broj Preporoda od 15. januara
U novom broju Preporoda od 15. januara, kojeg možete pronaći na svim boljim prodajnim mjestima štampe, možete čitati: Prezentiran projekat “Genocid nad Bošnjacima 1992-1995. izvršen u svrhu podjele Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja velike Srbije.“

Nastavak diskriminacije bošnjačke djece u Doboju: U jednom polugodištu uče bosanski, u drugom bošnjački jezik.

Nakon pronalaska skeletnih ostataka na lokalitetu Lakišića harema mostarski muftija traži od gradonačelnika obustavu svih radova.

“Zar može biti veća blasfemija i antivjera od toga da se Božijim djelom nazove genocid nad Bošnjacima?“, jedno je od pitanja u uvodniku urednika Preporoda, koji razmatra posljednje istupe predstavnika Pravoslavne crkve u povodu devetog januara.

Dr. Senadin Lavić piše o medijima i neofašizmu u prekarnom društvu.

Za Preporod govore: dr. Asim Kurjak: “Naš život je prebogat da bismo ga znanošću mogli objasniti“; Sifet-ef. Hadžić iz Teslića: “U džematu ima preko 40 neoženjenih muškaraca“; Mustafa Spahić: “Naš temeljni zahtjev bio je vraćanje odstranjenih predmeta u nastavni program Medrese“.

Analizira se odlazak mladih iz BiH: Prema istraživanjima od 2013. do danas našu zemlju je napustilo više od 80.000 osoba.

Priča o porodici Vučkić iz Ključa: Osmero djece Ermina i njegove supruge Jasmine.

Imam Muhamed Velić piše o zanimljivom projektu u kojem je džamija postala utočište onima koji su ostali nezbrinuti na hladnoći.

Izvještaj o napadima na muslimane u protekloj 2016. godini: Pri napadima korištene automatske puške i bombe.

Preporod informira javnost o ahivskim fondovima Islamske zajednice te u kojoj je fazi obrada građe IZ.

480 godina Gazi Husrev-begove medrese: “Naše medrese su podigle naš narod“.

O važnosti jedinstvenog načina uknjižbe vakufske imovine piše direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

U komentaru “Šta je nama Islamska zajednica?“ Fahrudin Sinanović piše o ulozi IZ u društvu i životu muslimana u BiH.

O hutbi i njenoj formi i značaju: Hutba pred izazovom moderne tehnologije i savremenih očekivanja.

Izvještaj s prve hafiske dove Bošnjaka u Sjevernoj Americi.

U oblasti islamskoga prava tretiraju se teme pozicije onoga ko stupa u novi brak bez isplate mehra za raniji brak te kakva je filozofija delikta i kazne u islamu.

Preporod je bio u posjeti Medžlisu Kiseljak, Vlasenici, Bosanskoj Krupi, Mostaru, a iz Livna objavljujemo zanimljivu priču o džematlijama i njihovom mjestu gdje je i lisica domaća životinja.Tu je još mnogo značajnog sadržaja u novom broju Preporoda, kojeg možete nabaviti na svim trafikama u Bosni i Hercegovini.  

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.