Sat05252019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Rijaset: Održana sjednica Vijeća muftija

Rijaset: Održana sjednica Vijeća muftija

Sarajevo, 21. mart 2017. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

22 03 2017 vijece muftija

Sjednici su prisustvovale muftije koji su članovi Vijeća, osim predsjednika Mešihata,  te članovi Rijaseta.

Vijeće je usvojilo Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2016. godinu, Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Rijaseta za 2016. godinu.

Na sjednici je razmatran i prihvaćen Nacrt Pravilnika o organizaciji i radu muftijstava IZ u BiH i Nacrta Pravilnika o organiziranju IZ u dijaspori koji su upućeni u daljnju proceduru.

Vijeće je razmatralo i prihvatilo Nacrt Statuta Media-centra dajući podršku procesu jačanja medijskih kapaciteta IZ u BiH uz racionalizaciju postojećih potencijala. Na sjednici su razmatrane i uz određene prijedloge prihvaćene brojne druge odluke o kojima je Vijeće muftija nadležno odlučivati.

Muftije su pohvalile rezultate rada komisije Vijeća zadužene za analizu ideologije tekfira i nasilnog ekstremizma. Jednoglasno je prihvaćen tekst Analize koja predstavlja kritički pregled radikalne ideologije strane tradicionalnom islamskom učenju. Analiza jasno pokazuje zloupotrebu tradicionalnih islamskih koncepata i biće štampana i predstavljena imamima i široj bh javnosti. Ovo je samo jedna od mjera koje IZ u BiH poduzima kako bi se suprotstavila nasilnom ekstremizmu i zloupotrebi islama.

Također je prihvaćen i Plan aktivnosti Vijeća muftija i uputā nadležnim organima i ustanovama Zajednice u vezi integriranja grupa i pojedinaca koji djeluju izvan institucija IZ, a koje imaju za cilj konstantno praćenje i prevenciju  pojavljivanja skupina koje razjedinjuju muslimane i koje promoviraju tradicionalnom islamskom učenju strana tumačenja islama.

22 03 2017 vijece muftija 1

Prijedlog šerijatskog stava o kladionicama i igrama na sreću je također bio na dnevnom redu sjednice a članovi Vijeća su jednoglasno usvojili zaključke kojima se klađenje s pozicija islamskog prava imaju smatrati zabranjenim a muslimani učiniti sve kako bi ovu pošast u svom društvu iskorijenili.

Razmatrani su i  prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijom vakufske imovine.  Vijeće je posebno pohvalilo odlučnost članova IZ da ustraju u uvakufljenju novih dobara. Reisu-l-ulema je pozvao muslimane da svoje hajrate trajno zaštite kroz instituciju uvakufljenja. Posebno je pohvaljena spremnost džemata u dijaspori da uvakufljuju svoju imovinu kroz procedure IZ u BIH kao što su to uradili Islamska zajednica Bošnjaka kantona Argau u Švicarskoj i džemat Kevser u gradu Tulln u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji.

Na sjednici je utvrđen nisaba za mjesec redžep, ša'ban i ramazan i to u iznosu od 6.531 KM te visina sadekatu-l-fitra za ramazan 1438./2017. u iznosu identičnom kao i prošle godine (20, 10 ili 7 KM za područje BiH). 

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.