Sun06162019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Svečano otvoreni 507. Dani Ajvatovice

Svečano otvoreni 507. Dani Ajvatovice

Prigodnim programom, upriličenim na Musalli u Pruscu kod Donjeg Vakufa, sinoć su zvanično otvorenii „507. Dani Ajvatovice“. Program je vodio naš Konjičanin Benjamin Mušinović a trajao je od 17:30 do 19 sati nakon čega je u Domu „Hasan Kafija Pruščak“ nastavljen otvaranjem izložbe „Blago koje traje“, Gazi Husrev-begove medrese. U toku programa okupljenima  se obratili muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović i upoznao prisutne sa sadržajima ovogodišnje manifestacije "Ajvatovica" a manifestaciju je otvorila potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović istakavši kako bi Ajvatovica trebala da bude "put duhovnog preporoda i nade, inspiracija ljudima da čine dobra djela, da njeguju porodicu i prijateljstva, i čuvaju tradicionalne vrijednosti i jedinstvo". 

Prigodnim riječima prisutnima se obratio i premijer SBK-a Tahir Lendo.

Manifestacija će, inače, ponudit građanima oko devedeset vjerskih, edukativnih, kulturnih, sportskih i drugih događaja. Centralna svečanosti i odlazak vjernika na Ajvaz-dedinu stijenu planirani su 2. jula.

Tradicija “Ajvatovice” stara je više od petsto godina. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha da stanovnicima Prusca podari vodu.

Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna, i kako se od siline tog sudara stijena na jednom mjestu razdvojila.

Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda. U znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu, muslimani iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Prusac.

E.Bajić

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.