Sun06162019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Nezim ef. Halilović o završnim pripremama za hadž 2017. godine

Nezim ef. Halilović o završnim pripremama za hadž 2017. godine

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim Halilović Muderris za portal Islamske zajednice danas je govorio o završnim pripremama za ovogodišnji hadž u organizaciji Islamske zajednice.

Između ostaloga, Halilović je objasnio kako je došlo do nedostatka vakcina za sve hadžije te šta su novosti u ovogodišnjoj organizaciji hadža.

„Zavod za javno zdravstvo kantona Sarajevo je preko ovlaštenog uvoznika obezbjedilo 74 doze vakcina Meningokoka, koje su prošle kontrolu kvaliteta“, saopšteno je danas iz Ured za hadž i umru Rijaseta IZ u BiH.

Kako se navodi, vakcine će biti na raspolaganju budućim hadžijama početkom naredne sedmice u Zavodu za Javno zdravstvo Vrazova.

opširnije na video linku: https://youtu.be/9n3kPPFOKSc

 

Iz Bosne i Hercegovine na hadž će ove godine otputovati 1.800 hodočasnika koji će u deset aviona krenuti za Kraljevinu Saudijsku Arabiju.

Ured za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH je izvršio sve potrebne pripreme za odlazak na hadž i izvršavanje hadžskih obreda u 2017. godini.

Prijave do popune mjesta mogle su se izvršiti najkasnije do 27. maja,  a ovogodišnji protokol nije predvidio suorganizaciju hadža s turističkim agencijama.

Interesovanje za hadž je bilo veliko, a direktor Ureda za hadž i umru muderis Nezim ef. Halilović je za Fenu kazao da je u roku od tri dana popunjeno 1.260 mjesta, nakon čega je Ured muftijstvima, u skladu s njihovim zahtjevima, odobrio novih 180 mjesta koja su ponovo popunjena u roku od tri dana.

- S obzirom na to da je interesovanje za hadž bilo neočekivano veliko odobreno je još 180 novih mjesta, koja su također popunjena u roku od pet dana. Tako je broj prijava i uplata za hadž dostigao broj od 1.620 hadžija. Ali i nakon toga se Uredu za hadž i umru obraćaju hadžije. Tako da ove godine imamo 1.800 hadžija - kazao je Halilović.

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.