Sun06162019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Reisu-l-ulema na svečanom otvaranju spomenika „Ljiljan“ u Gradačcu

Reisu-l-ulema na svečanom otvaranju spomenika „Ljiljan“ u Gradačcu

U prisustvu brojnih građana, političkih i vjerskih autoriteta, danas je svečano otvoren spomenik „Ljiljan“, podignut na koti Bandera iznad Gradačca, istinski simbol Bosne, na kapiji naše domovine, piše INS. Spomenik su otkrili reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Spomenički kompleks, posvećen svim braniteljima BiH, zauzima površinu od dva dunuma, a njime dominira spomenik- stilizirani ljiljan visine 16 metara s pet latica. S njega se pruža pogled prema Posavini, odnosno Brčkom, Bosanskom Šamcu, Modriči, pa i Đakovu, Osijeku i Županji u Hrvatskoj.

Svečanosti su pored Izetbegovića i reisa Kavazovića, prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović i brojni drugi visoki zvaničnici. Reisu-l-ulema Kavazović je dao inicijativu da se upravu tu održava Dovište domovini. Dovu za domovinu danas je proučio muftija Fazlović.

„Gradačac i kota na kojoj se nalazimo je pravo mjesto za izgradnju spomenika našim ratnicima. Grad „Zmaja od Bosne“, grad 107. brigade koja je prva ponijela čast i naziv viteška, kapija Bosne i Hercegovine... 624 borca ove brigade su svojim životima potvrdili privrženost ovom narodu i zemlji. Preko 1.000 njih je teško ranjeno. Borili su se i ginuli zajedno pripadnici svih naroda u njoj, a prvi komadant je bio Hrvat Ivan Mijačević Mijaš... Zajedničkom borbom, multietničkim sastavom jedinice, a naročito dobrom saradnjom Bošnjaka i Hrvata, Gradačac i 107. brigada su branili samu bit i dušu BiH, kako je to rahmetli Alija Izetbegović definisao. Ideju da pripadnici različitih vjera, kultura i identiteta mogu živjeti zajedno“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio na poruke njegovog rahmetli oca, prvog predsjednika samostalne i suverene BiH, Alije Izetbegovića, koji je kazao da Bošnjaci imaju svoj nacionalni program, a on se sastoji u tri riječi: Država Bosna i Heregovina.

„Podignimo visoko naše zastave, odbacimo strahove i sumnje. Umjesto toga, radimo vrijedno kako najbolje znamo, svjesni da naš život i naša smrt, da naša sudbina nisu u njihovim već u Božijim rukama. U toj vjeri je naša sloboda, naša snaga i ako Bog da naša pobjeda. Neka je rahmet na našeg Aliju Izetbegović, na sve šehide koji su se borili i izborili slobodu naroda u ovoj zemlji“, kazao je Izetbegović.

Reis Kavazović poručio je da je mjesto na kojem je podignut spomenik „Ljiljan“ zemlja Gradaščevića.

„Ovo je mjesto gdje su rođena u našem narodu dva najznačajnija sina, koji je naš narod dao. Husein-kapetan Gradaščević u Gradačcu i unutar njegove kapetanije, naš predsjendik Alija Izetbegović, koji je rođen u Bosanskom Šamcu, nedaleko odavde. Trebamo to zapamtiti i trebamo to ponijeti u sebi i s ponosom uvijek isticati. Ovaj kraj je bio i ostao kapija naše države BiH“, rekao je reis Kavazović.

Znali smo da je neprijatelj jači od nas, dodao je, znali smo da je vatrena moć bila jača nego naša.

„Ali mi smo znali nešto što oni nisu znali. Znali smo da vjera u Boga, vrijeme i strpljenje čine da se stvari mijenjanju u našu korist i mi smo se na to oslonili. Znali smo da strpljivošću možemo poraziti neprijatelja i očuvati naš grad i naše porodice. Danas kad se sjećamo herojske odbrane našeg grada i naroda, moram kazati da bitka ma koliko bila velika, bitka koja je prošla, nikada nije toliko velika kao ona koju sada vodimo. Ona zahtjeva od nas, sinova ove zemlje, posvećenost, borbu, istrajnost i strpljenje da čuvamo tekovine naše braće i sestara koji su pali za našu domovinu. Kažu, braćo i sestre, nije moćan ona koji pobjeđuje u ratovima. Moćan i snažan je ona koji je sposoban i ima moć da održi mir. Oni koji čuvaju mir danas, to su pravi heroji našeg naroda“, dodao je poglavar IZBiH.

Nadalje, kazao je Kavazović, na ovom našem putu, putu slobode, koji još traje, nije važano ako nekada i posrnemo, ali moramo biti ustrajni i ustati iz prašine. Poručio je da pod „Ljiljanom“ pod kojim smo se borili, moramo obnoviti naše zavjete domovini, da smo ustrajni i da ćemo se oduprijeti svim njezinim dušmanima.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević poručio je "neka se Bosnom širim miris ljiljana iz Gradačca", a premijer TK Bego Gutić da BiH nije idealna, ali da je moramo nastaviti graditi, te da to mora biti podsjetnik na sve žrtve heroja naše domovine.

(Ins.ba)

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.