Sat05252019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Obilježena 105. godišnjica djelovanja Udruženja ilmijje

Obilježena 105. godišnjica djelovanja Udruženja ilmijje

Učenjem hatmenske dove imamima šehidima ispred spomen-ploče u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese obilježena 105. godišnjica osnivanja i djelovanja Udruženja ilmijje.

28 09 2017 udruzenje ilmijje

Današnjoj svečanosti je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je čestitajući Dan udruženja ilmijje svim njenim članovima također poručio:

"Danas smo se okupili ovdje pred ovim pločama naših šehida imama koji su dali svoje živote za odbranu države Bosne i Hercegovine da se podsjetimo da u našim životima postoje vrijednosti koje se moraju braniti, štititi vlastitim životom. Naša braća koja su dala svoje živote i oni koji su učestvovali u odbrani naše države Bosne i Hercegovine i našeg naroda i dini islama na ovim prostorima će uvijek ostati u našim srcima kao trajna uspomena na ono što smo preživjeli i na ono što može doći kao izazov generacijama koje dolaze. Zbog toga ovdje obnavljamo svoj zavjet da ćemo uvijek biti spremni boriti se za našu državu Bosnu i Hercegovinu i da će ulema prije svih uvijek ostati uz svoj narod i da će ulema ne štedeći sebe štititi svoj narod, boriti se za njega i promovisati one vrijednosti s kojim nas je poslanik Muhammed, a.s., zadužio," poručio je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.

Ove godine hatmu su šehidima proučili članovi Okružnog odbora Udruženja ilmijje Mostar, a hatmensku dovu je proučio hfz. Mensur ef. Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese i glavni imam Begove džamije.

28 09 2017 udruzenje ilmijje 1

Nakon hatmenske dove svečanost je nastavljena u Gazi Husrev-bogovoj biblioteci gdje je upriličeno predstavljanje dva značajna djela o bosanskim alimima. Naime, riječ je o djelu „Abdullah ef. Ganić – Život i djelo“ u izdanju Udruženja Ilmijje i MIZ Sarajevo, što je u osnovi i peta monografija u serijalu “Alimi bosanski“ koju priređuje i zapisuje glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid Dautović, a drugo djelo je djelo „Muhamed-ef. Zahirović – Radovi i članci“, autora dr. Mustafe Prljače glavnog i odgovornog urednik izdavačke kuće "El-Kalem" i urednika časopisa "Glasnik.

28 09 2017 udruzenje ilmijje 2

Svečanost obilježavanja 105. godišnjice Udruženja ilmijje završena je dodijelom Plakete „Sadikul-ulema - Prijatelj uleme“ koja se odlukom Glavnog odbora ove godine dodjeljuje po prvi put. Za ovogodišnjeg dobitnika Plakete, a na osnovu dosadašnje višegodišnje veoma uspješne saradnje sa udruženjem, izabrana je Humanitarna organizacija „Human Appeal International“. Plaketu je direktoru ove humanitarne organizacije g. Razi Talebu uručio predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić. 

28 09 2017 udruzenje ilmijje 3

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.