Sat05252019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Počeo seminar "Prevencija i suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu"

Počeo seminar "Prevencija i suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu"

 
 
Uprava za vanjske poslove i dijasporu u saradnji sa Specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH (EUSR) potpisala je ugovor o realizaciji projekta "Prevencija radikalizacije koja vodi ka nasilnom ekstremizmu kod mladih" koji podrazumijeva trening – seminare za 25 imama/mualima.

Projektom je predviđeno da se prvi trening – seminar za imame/mualime - edukatore na temu prevencije radikalizma i ekstremizma održi 20-21.02.2018, u Sarajevu u prostorijama Centra za lično i profesionalno. Danas, s početkom u 10:30h, počeo je seminar "Prevencija i suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu", koji je otvorio direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ Razim Čolić. Medina Mehmedović-Mulalić iz Uprave je upoznala prisutne o programu seminara i predavačima.

Na dvodnevnom seminaru učesnicima će predavanje održati univerzitetski profesori i analitičari: doc.dr. Sead Turčalo, doc. dr. Edina Bećirević, dr. Senija Tahirović, Aida Ganović, Muhamed Jusić, Azra Ibrahimović i Medina Mehmedović-Mulalić.

Cilj projekta je uspostavljanje sistema prevencije nasilnog ekstremizma i radikalizma u raznim područjima BiH, posebno onih koji imaju povećani rizik od pojave radikalizacije koji može dovesti do nasilnog ekstremizma. Ovo će se pokušati uraditi kroz gradnju otpornosti lokalnih zajednica, s posebnim fokusom na mlade ljude, a kroz uspostavljanje jedinstvene mreže djelovanja i kanala komunikacije.

"Ono što smo primijetili, noseći se s ovim izazovom jeste to da ideološko redukcionističko i isključivo tumačenje vjere predstavlja samo jedan od mobilizirajućih faktora zbog kojih se mladi okreću nasilnim grupama... Ako budemo kod naše djece razvijali kritičko mišljenje, empatiju, solidarnost, otvorenost i tolerantnost mi ulažemo u našu budućnost u kojoj neće biti mjesta za retrogradne ideologije, mržnje i sukobe. Posebno mi je drago što ovaj projekat radimo uz podršku Evropske unije", kazao je, između ostaloga, direktor Čolić.

(Preporod.com)

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.