Sun06162019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz Rijaseta Predramazanski susret: “Primjetna su raslojavanja u našem narodu“

Predramazanski susret: “Primjetna su raslojavanja u našem narodu“

U Sarajevu je danas, 28. marta, 2018. godine, u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta počeo predramazanski susret muftija, glavnih imama i muallima Islamske zajednice u BiH. Prisutnima se nakon učenja odlomka iz Kur'ana obratio direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović koji je naglasio kako se današnje savjetovanje održava pod motom "Ramazanski sklad u porodici i solidarnost u zajednici." Nakon direktora Abdibegovića prisutnima se obratio reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović. On je pred prisutnim članovima Rijaseta, muftijama, glavnim imamima, imamima i muallimama iznio neke svoje zapitanosti i naglasio ključne probleme i izazove s kojima se Islamska zajednica, ali i naša šira društvena zajednica suočava u predstojećem periodu.

Posvetiti pažnju svakom džematliji

"Smatram da je prvo i osnovno pitanje dostojanstva čovjeka. Zajednica mora posvetiti dužnu pažnju da svakom svom džematliji očuvamo njegovo dostojanstvo i da mu posvetimo dužnu pažnju. Bez tog pojedinca, bez našeg džematlije nema Zajednice. Njegovo dostojanstvo moramo čuvati, braniti, razvijati unutarnju slobodu unutar svakog pojedinca i unutar naše Zajednice. Druga vrijednost na kojoj počiva naša Zajednica je sigurnost porodice utemeljena na ljubavi i poštovanju. Tema današnjeg predramazanog savjetovanja dotiče se i porodice. Sigurnost unutar porodice mora biti u prvom planu kada je u pitanju naša Zajednica i razvijanje povjerenja među članovima porodica. Zajednica na tome mora više raditi i mora u prvi plan postaviti porodicu kao takvu. Treća vrijednost koja je veoma bitna za nas u Zajednici jeste solidarnost, sigurnost i odgovornost za narod i zajednicu u kojoj živimo i kojoj pripadamo. Naša društvena zajednica je okvir unutar koga živimo. Imamo odgovornost prema njoj. Imamo odgovornost za njenu sigurnost, imamo odgovornost za povjerenje među članovima zajednice. Mi danas, dakle, društvena zajednica u kojoj živimo proživljava određenu krizu i s aspekta povjerenja među članovima zajednice i s aspekta sigurnosti unutar zajednice, pa ako hoćete i s aspekta solidarnosti unutar same zajednice. Primjetna su raslojavanja u našem narodu, primjetna su raslojavanja u našoj zajednici, i to je ono što bismo kao Zajednica morali tragati za odgovorom kako i na koji način ove vrijednosti sačuvati u našem narodu i u našoj Zajednici," poručio je reisu-l-ulema.

Ramazan u mešihatima, muftijstvima i medžlisima

Na prvoj sesiji o ulozi Fakulteta islamskih nauka na polju islamske misije i solidarnosti govorio je prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan FIN-a. O organizaciji vjerskog života u ramazanu na područjima mešihata i muftijstava govoroo je prof. dr. Nedžad Grabus, muftija ljubljanski. Na temu "Ramazan u medžlisu ili medžlis u ramazanu" izlaganje je imao Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa IZ Zavidovići, nakon čega je uslijedila diskusija u kojoj su učešće uzeli prisutni glavni imami i muftije. Druga sesija savjetovanja sastojala se iz dva tematska obraćanja dr. Safije Malkić koja je govorila o ramazanu kao vremenu za afirmaciju porodičnih vrijednosti, te mr. Mehe ef. Šljive koji je govorio na temu medijskog predstavljanja ramazana.

(www.preporod.com)

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.