Thu06272019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Najave i obavještenja Nova knjiga Esada Bajića -PUT KA ZEMZEMU

Nova knjiga Esada Bajića -PUT KA ZEMZEMU

Početkom decembra iz štampe je izašla knjiga PUT KA ZEMZEMU autora Esada Bajića. U ovoj knjizi, formata A5 i obima 170 stranica sabrani su tekstovi hutbi koje je autor, kao hatib na džuma namazu, održao tokom 2015.godine u džematima Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Osvrt Safeta ef. Pozdera povodom izlaska iz štampe ove knjige:

Esad Bajić – nepresušno pero iz Konjica

Prelijepi gradić na Neretvi – Konjic – oduvijek je imao svoje nadaleko prepoznatljive intelektualce, alime i ljude vične peru i lijepoj riječi. Kao potvrdu tome, i onima slabije upućenima, dovoljno je spomenuti Sejfulaha Prohu ili Zuku Džumhura. Tradicija je, dakako, nastavljena, pa se sklonost ka pisanju i lijepoj riječi i danas ljubomorno njeguju u Konjicu. Jedan od onih koji, bez imalo dilema, prednjači je Esad Bajić.

Rođen je 1974.g., u Ribarima kod Konjica. Iako je svoj spisateljski talenat pokazivao još kroz osnovnu školu, prvi ozbiljniji izazov s kojim se Bajić vrlo uspješno uhvatio u koštac došao je u Gazi Husrevbegovoj medresi kroz uređivanje učeničkog časopisa „Zemzem“. Zapravo, sa Zemzemom je sve i počelo. Od tada vrijedno pero Esada Bajića redovno ostavlja svoj trag na hartiji; trag koji čitaoca ne ostavlja ravnodušnim i nad kojim se uvijek mora zastati i promisliti.

Pojedinačno predstavljanje autorskih dijela Esada Bajića bi bilo podugačko. Ipak, valja istaći da je za njim već pet zbirki pjesama (Bihuzurka, Kamendan, Besan, Godovi dana te Kome sedždu činiš brate), kao i pet zbirki priča (Tragovi misli, Ćuprijanja, Boja sjećanja, Otkosi sjećanja i Sebilj ili potraga za ogledalom).

Posebno zapažen uspjeh doživio je Bajićev roman „Sjena jednog taiba“ koji za svega četiri godine bilježi već tri izdanja.

Uz to, Esad je objavljivao u velikom broju časopisa, autor je čak 14 dijela iz oblasti islamistike i historije te dva dokumentarna filma: „Pobjeda ili smrt“ i „Konjičke džamije“.

Mimo svega nabrojanog, Esad i dalje neumorno piše a njegovi statusi na društvenim mrežama, obojeni svakodnevnicom i satirikom, plijene posebnu pažnju i nerijetko pronađu svoje mjesto u elektronskim i printanim medijima.

Budući da obnaša i dužnost hatiba, Esad ostaje vjeran pisanoj riječi pa revnosno bilježi i zapisuje svoje hutbe koje potom sviju gnijezdo u zbrkama hutbi. Tako će i 2015.godinu okončati sa dva vrijedna projekta. Prvi je drugo izdanje knjige „Budni sin živoga“ u kojoj je objedinio sve svoje tekstove objavljene u 2015.g., po različitim web portalima i printanim časopisima. Drugi projekat je njegova već četvrta zbirka hutbi simboličnog naslova „Put ka Zemzemu“ u kojoj su objedinjene njegove hutbe održane u 2015.godini.

Bajić je, dakle, počeo sa Zemzemom i, evo, opet mu se, kroz zbirku hutbi, simbolično vraća. To nikako ne znači da je kazao sve što ima. Naprotiv, baš kao što je vrelo Zemzem posebno i nepresušno, i pero Esada Bajića osvježava i na sebi svojstven način okrjepljuje, baš poput čuvene studene vode iz Mekke.  

Safet Pozder

 

 

SADRŽAJ KNJIGE:

O MUHAMMEDU, A.S. 3

KUR'ANSKE PORUKE I POUKE 9

ŠTA JE ISTINSKI TERORIZAM 15

NOSIMO LI U SRCIMA ISTINSKU ŽELJU ZA VRIJEDNOSTIMA ISLAMA 19

RASPRAVIMO SA SOBOM PRIJE NEGO TO UČINIMO S DRUGIMA 23

O MEĐUSOBNOM POŠTIVANJU VJERNIKA 27

VJERNICI SU BRAĆA 33

KAMENJE NA PUTU, PREPREKA ILI PRILIKA? 37

TREBAJU LI NAM NAOČALE ZA LIJEPO 43

PODARIMO PROLJEĆE I NAŠIM SRCIMA 49

PONIZNOST A NE PONIŽENJE 53

NE RECITE: “RA‘INA”, NEGO RECITE: “UNZURNA“ 59

PRENOSIMO POUKE PROŠLOSTI ZA GENERACIJE BUDUĆNOSTI 64

SLUŽENJE BOGU A NE SLUŽENJE BOGOM 67

MJESEC REDŽEB - muštulukdžija radosne vijesti 71

VEŽIMO SE ZA DŽAMIJU I DŽEMAT 75

HUTBA POVODOM MUBAREK NOĆI LEJLETU-L-MIRADŽ 79

HUTBA POVODOM MUBAREK NOĆI LEJLETU-L-BERAT 85

U SUSRET RAMAZANU 89

DOLAZI NAM MUBAREK RAMAZAN 93

NOĆ KADR JE BOLJA OD HILJADU MJESECI 101

DOVA I NJEN ZNAČAJ 107

KA RAZUMIJEVANJU SOPSTVENOG STANJA I DOGAĐAJA OKO NAS 113

DUHOVNE I MATERIJALNE VRIJEDNOSTI 119

ZAR SE BOGA NE BOJIMO 123

IZBJEGNIMO IZ NEMARA, RAVNODUŠNOSTI I JEDNOKRATNOSTI 127

PUT KA ZEMZEMU 131

SVI SMO BOŽIJI I SVI SE BOGU VRAĆAMO 137

U SUSRET 1437. GODINI PO HIDŽRI 141

PUTUJ I NE PRELAZI GRANICU 145

NEKAD TREBA BITI I VEGETARIJANAC 151

OPSKRBA I BLAGOSTANJE 155

VJERA I RAZUM A NE STRAST I POVOĐENJE ZA NISKIM PORIVIMA 161

TRUDITE SE! ALLAH ĆE TRUD VAŠ VIDJETI... 165

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.