Sun06162019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Ostale vijesti Muftija Smajkić primio šefa Misije OSCE-a u BiH

Muftija Smajkić primio šefa Misije OSCE-a u BiH

mu-mo-osce-02-2014-1

Mostar, 18. februar 2014. godine - Mostarski muftija h Seid ef. Smajkić danas je primio šefa Misije OSCE-a u BiH Fletchera Burtona i Doron Frishmana šefa Ureda OSCE-a u Mostaru  s kojim je razgovarao o aktuelnim dešavanjima posljednjih dana u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na refleksije tih događaja u Mostaru.

 

Muftija je u razgovoru iznio historijski kontekst nacionalnih odnosa u ovom dijelu naše zemlje te naglasio kako se zbog posljedica rata u Mostaru pokušava promovirati politička dominacija Hrvata nad Bošnjacima. Potom je istakao kako su Bošnjaci u Hercegovini zbog ekonomske oslabljenosti i nasilnih demografskih promjena  postali manjina.

Šef Misije OSCE-a Burton se posebno interesirao za međureligijski dijalog i o međusobnoj saradnji vjerskih zajednica. Interesirao se da li postoji bojazan da socijalni nemiri prerastu u međuetnički sukob.  

Muftija Smajkić je odbacio mogućnost da bi se takva pomisao mogla pojaviti unutar građana i naroda koji žive na ovom prostoru. „Ukoliko bi se tako nešto i desilo onda bi to bilo inspirirano radikalnim izjavama političkih lidera koji bi iz toga željeli izvući političku korist“, kazao je muftija.      

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.