Fri05242019

Last updateWed, 22 May 2019 10pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Ostale vijesti GRADONAČELNIK MOSTARA UPRILIČIO PRIJAM ZA PREDSTAVNIKE VJERSKIH ZAJEDNICA

GRADONAČELNIK MOSTARA UPRILIČIO PRIJAM ZA PREDSTAVNIKE VJERSKIH ZAJEDNICA

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić jučer je primio poglavare vjerskih zajednica u Mostaru i to vladiku Zahumsko-hercegovačkog i primorskog dr.Grigorija Durića, mostarskog muftiju Salema ef. Dedovića i mostarskog biskupa dr.Ratka Perića, saopćeno je iz Gradske uprave.

Bešlić je u uvodnom obraćanju kazao kako je ovaj susret prilika da razmjene svoje stavove i mišljanja, prije svega kada je u pitanju odnos religijskih zajednica i Gradske uprave u Mostaru.

„Zahvalan sam svima na dosadašnjoj saradnji tokom proteklih, skoro 12 godina od kako sam na dužnosti gradonačelnika i dogradonačelnika Mostara. Svih tih 12 godina, na trenutke teških godina, naša saradnja je bila s većim ili manjih intenzitetom na većem ili nižem nivou. Ali, najvažnije je da nikada nije prekinuta“, istakao je Bešlić.

Po njegovim riječima, susret je prilika da se ta saradnja nastavi i poboljša.

„Iako je od završetka rata i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma prošlo puno vremena, ove godine navršava se 20 godina, i danas kao i tada potreban nam je dijalog kroz koji ćemo se međusobno uvažavati i poštovati. Ne bilo kakav dijalog, nego otvoren i iskren, međusoban, nekada bolje i mimo medija, kako bi smo jedni drugima rekli svoja zapažanja i mišljenja, a sve u cilju, boljih, iskrenih i zdravih odnosa uz punu toleranciju i međusobno uvažavanje“.

Vjerujem da i pored političkih problema izazvanih naslijeđem rata, neriješenog statusa Mostara i njegovog specifičnog položaja u BiH, neprovedbe ustavnih odredbi za Mostar oko Statuta grada, dvogodišnje političke krize izazvane nepostojanjem Gradskog vijeća, u ovom gradu ima mjesta za sve i uz vašu nesebičnu pomoć možemo puno dobroga uraditi i da naš grad bude ugodno mjesto življenja za sve njegove sugrađane bez obzira na njihovu naciju, vjeru ili rasu“ rekao je Bešlić.

Naglasio je kako svojim izjava, potezima i gestama mogu puno doprinijeti unaprjeđenju naših odnosa, ali isto tako i pokvariti ga i poslati iz Mostara neke druge poruke koje će štetiti građanima, vjernicima i ukupnim odnosima u BiH".

„U izbor dobroga ili lošega ne treba sumnjati jer u svakoj religiji na ovim prostorima uči se o dobrim djelima i kako treba činiti dobro. Zbog toga vjerujem da ćemo svi primijeniti ono što nas vjera podučava i da će Mostar postati grad gdje niko nikoga neće i ne smije ugrožavati“, kazao je Bešlić.

- Naša različitost je naše bogatstvo, a ne nikako naše prokletstvo - istakao je gradonačelnik Bešlić izrazivši uvjerenje kako će to bogatstvo donijeti plodove "koje ćemo znati iskoristiti na dobrobit svih".

Naveo je kako se međureligijska saradnja, saradnja s lokalnom vlašću može i treba ostvariti kroz konkretne projekte, naglasivši kako ta saradnja neće izostati.

Čelnici vjerskih zajednica izrazili su zadovoljstvo pozivom na zajednički prijem te izrazili nadu kako će saradnja biti u budućnosti još bolja i na rješavanju konkretnih pitanja koji se tiču vjerskih zajednica kao i da će ovakvi sastanci u budućnosti biti i češći, saopćeno je iz Gradske uprave Mostara. Susret bio je zatvoren za javnost, a nakon sastanka upriličen je zajednički ručak.

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.