Sun06162019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Ostale vijesti Obilježena peta godišnjica Centra za učenje Kur'ana

Obilježena peta godišnjica Centra za učenje Kur'ana

Obilježena peta godišnjica Centra za učenje Kur'ana
Centar za učenje Kur'ana Mostar petu godišnjicu postojanja i rada obilježio je svečanim programom „Večer Kur'ana“ održanom u petak večer i džamiji Opine. Odabrane odlomke Kur'ana učili su Anis Kafadar, učenik drugog razreda Karađoz-begove medrse, profesori Medrese mr. Muhamed ef. Purišević, hafiz Emin ef. Tucović, mostarski imami hafiz Jusuf ef. Bećoja, Jusuf ef. Kafadar, Mustafa ef. Čolakhodžić. Arnel ef. Demirović i Mirsad ef. Fale.

Prisutnima su se kratkim vazu-nasihatom obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić i rukovodilac Centra mr. Dino ef. Maksumić. 

Glavni imam je podsjetio na važnost učenja Kur'ana sa stanovišta islama naglasivši kako je  Centar za učenje Kur'ana kojeg su osnovali Medžlis IZ-e Mostar, Karađoz-begova medresa i Mostarsko muftijsvo veom bitan za grad Mostar i svaki mostarski džemat.

„To će biti i mora biti nadogradnja naših mekteba, naše uzrastanje i naše uzdizanje.  Sa svakim proučenim harfom podizat će se naše deredže i naš položaj na Sudnjem danu. Zato moramo posveti veliku pažnju ovom projektu jer je on od životnog značaja za našu zajednicu, za naš opstanak“, kazao je ef. Cikotić.   

Cilj organiziranja večeri Kur'ana, kako je kazao ef. Maksumić da se probudi želja za učenje Kur'ana kod džematlija kako bi u okrilju smiraja koji je obećan onima koji uče Kur'an zadobili Božiji milost i naklonost. 

Ef. Maksumić je citirao nekoliko ajeta i hadisa koji govore o značaju učenja Kur'ana i odabrasnosti učeča Kur'ana kod Uzvišenog Allaha. „Svaki skup na kojem se uči Kur'an, Allah dž.š. spomene taj skup kod meleka“, kazao je ef. Maksumić.

Na kraju je pozvao sve zainteresirane, bez obzira na starosnu dob ili stepen poznavanja islama da se prijave u jedan od brojnih razvijenih programa Centra za učenje Kur'ana. 

Centar za učenje Kur'ana osnovan je 2011. Godine. Nastava Centra organizirana je u USRC „Midhat Hujdur Hujka“, i mektebu „Vrelo znanja“ uz Šarića džamiju i u džamiji u Opinama. 

www.bir.ba

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.